Ukens profil – Lennart Rolland, mannen med sterke meninger

Feb 8, 2019 | Nyheter

Vårt største aktiva er våre ansatte og vi vil fremover gi de anledning til å fortelle litt om hva de jobber med og hvorfor de liker å være konsulent i Sonat. Denne uken er det Lennart Rolland sin tur. En mann med sterke meninger, vi ønsker å gjøre oppmerksom på at han ikke har mottatt bestikkelser for dette intervjuet.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste??

De tre siste oppdragene mine viser hvilket mangfold av prosjekter og kunder vi har tilgang til som ansatte i Sonat.

Jeg har jobbet for et selskap som benytter maskinlæring til å oppdage feil så tidlig som mulig på motorer og utstyr om bord på store skip og kraftverk. Min rolle var å sette opp GPU cluster i skyen til trening av modeller, og så lage infrastruktur som lot oss kjøre modellene uten feil 24/7 i lokasjoner verden over.

Nest laget jeg spesifikasjon for en protokoll for samhandling rundt EEG data i et lite selskap fra Bergen innen medisinsk teknologi. Jeg laget også eksempel implementasjon i C# og C++.

Nå jobber jeg med å lage en sentralisert dokumentasjonswiki for et annet spennende startup innen spillindustrien. De driver med fantasy sport og vokser kraftig, og trenger en plass å lagre kjernekompetansen sin.

 

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Det første oppdraget jeg fikk betalt for var rundt 1997. Da utviklet jeg et program som konverterte kartdata i kartverket sitt sosi format til Lightwave format for rendering (jeg var pioner innen realistisk rendring av arkitekt prospekter den gang). Men min første fulltidsjobb var vel i 2002 når jeg laget spill til landsdekkende visning på TV2.

Jeg fikk først interessen som niåring i 1989 da jeg fikk leke med en C64 for første gang. I 1992 hadde jeg data som del av mattefag på skolen. Da lærte vi BASIC. Har vært hooked ever since!

 

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Jeg liker når jobben min krever noe uvanlig av meg. Derfor er jeg er en sucker for startups, eller roller relatert til research. Når man må avveie nytten av det man holder på med underveis, tenke utenfor boksen og komme på uvanlige løsninger og metoder for å løse problemer.

Jeg er også særdeles glad i alt som har med grafikk, rendring, 3D, compute, DSP, cluster, GPU og ikke minst ML!

Det er også kjekt å holde på med fysiske ting som produktutvikling, elektronikk og prototyping.

 

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Alt går i grisen! Jeg foretrekker C++, Python og bash. Men jeg har masse erfaring med js, java, PHP basic, og litt erfaring med C#, VB.net. Og en haug med andre utdaterte og speisa greier som jeg ikke kommer på i farten.

 

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Lyset er alltid på, ganske enkelt. Jeg er nysgjerrig hele tiden, også elsker jeg teknologi. Jeg har ikke TV hjemme, jeg ser mest på YouTube og abonnerer på over 100 kanaler for diverse tekniske tema. Alt fra sveising og maskinering til siste forskning relatert til maskinlæring.

Jeg leser også litt popsci og fagbøker innimellom. Den siste jeg kan anbefale er Practical Electronics for Inventors (https://amzn.to/2W8xnTB) som gikk mye dypere i detalj enn jeg hadde trodd uten at jeg datt helt av.

Jeg har også et open source prosjekt som jeg utvikler på daglig, hvor jeg fokuserer på å lære mye underveis.

 

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Mye.

Jeg er alltid full av mine egne ideer, og noen ganger har jeg frustrasjoner som jeg må bli kvitt når det jeg jobber med ikke følger mine idealer. Den beste måten å konsolidere på er å skrive litt kode selv. Da vil man fort få respekt for andre sine sine valg og for hvor mye arbeid det egentlig er å fullføre ting.

Jeg har også et ganske heftig open source prosjekt som nå nettopp fylte 3 år 7. Januar 2019. Der bruker jeg alt jeg kan til å lage en plattform for samarbeid mellom roboter i hobby klassen. Jeg ser etter folk som vil bidra: http://www.octomy.org/contribute

Hva er det beste frynsegodet du får?

Når jeg først ble ansatt i Sonat var jeg tvilende. Jeg hadde vært i konsulentbransjen tidligere og det var ikke min beste opplevelse. For å si det greit; jeg følte meg utnyttet av arbeidsgiver.

Men jeg hadde mange gode venner og tidligere kollega som anbefalte Sonat, og når jeg fikk tilbud var det mye bedre betingelser enn konkurrentene med stor margin. Prosjektet jeg skulle jobbe med var også kjempespennende. Jeg bestemte meg for å gi Sonat en sjanse!

Nå som jeg har vært her en stund kan jeg med hånden på hjerte si at det er en fantastisk arbeidsplass. Jeg er overbevist om at Sonat er blant de 1% beste i Bergensområdet innenfor IT. Det koker ned til noen få men superviktige punkter:

 

  • Ledelsen bryr seg på ekte om hva vi som konsulenter vil og lytter til vår input. Vi ser at ledelsen setter i verk våre ønsker.
  • Ledelsen stoler på oss som ansatte. Vi har ingen babysitter som maser om masse corporate B.S. Vi vet jo også naturligvis hva som kreves av oss, og er stolte av å levere det. Dette høres ikke så viktig ut men det er virkelig befriende!
  • Lønnsmodellen er den beste. Vi tjener mer enn det andre konsulenter gjør for akkurat samme jobben. Noen ganger når jeg jobber med andre konsulenter synes jeg litt synd på dem. De vet det jo ikke engang!
  • Sosial magi. En av utfordringene som konsulentselskaper har er å beholde en intern kultur når alle de ansatte er ute hos kunder. Det har ikke vært noen som helst problem i Sonat. Selskapet er akkurat så stort at alle kjenner alle. Når vi reiser på heisaturer til Frankrike med følge eller står på ski i fjellet har jeg alltid følelsen av å være en del av et betydningsfullt felleskap.
  • Kompetansenivået er skyhøyt. Jeg føler meg sjeldent så underkvalifisert som når jeg er med kollegene mine fra Sonat.
  • Sondre sier alltid ja!  Som resultat har jeg har den sykeste laptopen. 64GB minne? Striped SSD? Desktop class GPU? Bring it!

Sonat har i dag 51 ansatte og leverer tjenester innen IT rådgiving, prosjektledelse, maskinlæring, kunstig intelligens, front-end utvikling, back-end utvikling og arkitekturrådgiving. Selskapet er solid og har hatt god og lønnsom vekst gjennom snart 5 år.

Sonat har kontor i Bergen og Oslo.

Kontakt

Sonat Consulting Oslo AS Karl Johansgt 25 0159 Oslo Kontakt: hallvard.romstad@sonat.no +47 924 14 706
Sonat Consulting Bergen AS Sandviksboder 5 5034 Bergen Kontakt: jonny.klemetsen@sonat.no +47 982 19 551