Ukens profil – Christian Sloper

Feb 22, 2019 | Nyheter

Vårt største aktiva er våre ansatte og vi vil fremover gi de anledning til å fortelle litt om hva de jobber med og hvorfor de liker å være konsulent i Sonat. Denne uken er det Christian Sloper som deler tanker, han ser ut til å være glad i store datasett, arkitektur og mannekos på matte.

 

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Jeg er seniorkonsulent med fokus på maskinlæring og stordataflyt, jeg fyller typisk en arkitektrolle hvor jeg legger litt planer om hvordan ting skal gjøres.   

Jeg er av og til med på salgsfremstøt for å overbevise flere om at maskinlæring er fremtiden, jeg har veldig tro på en praktisk bruk av maskinlæring for å hjelpe analytikere (og mindre tro på autonome roboter som skal styre hele verden).

 

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Jeg jobber mest ute hos kunden, men hvis det passer seg slik jobber jeg av og til hjemme. Det er veldig fint å ha muligheten å ta igjen litt på kvelden hvis man må gå tidlig for å hente i barnehage og SFO.

 

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

I det siste har jeg vært arkitekt og utvikler for et spennende maskinlæringsprosjekt for BKK Varme. Vi lager prognoser for kundeforbruket av fjernvarme som kan brukes for styre anlegget mer optimalt og mer miljøvennlig. Jeg synes det er veldig artig at jeg som matte/datanerd kan bruke evnene mine også for miljøet.

 

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Ikke så lenge som mange av mine kollegaer, jeg begynte i 2006 etter at jeg ga meg i akademia.

 

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Nei, jeg var først konsulent i 6 år med Webstep, så 5 år i bank og nå 2 år i Sonat. Det har vært forskjellige oppdrag også, så sånn sett har jeg jobbet mange flere steder.

 

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg var 12 når jeg fikk min første maskin, Commodore 64, jeg skrev inn litt basic programmer husker jeg, men jeg forstod ikke hva jeg gjorde på. Jeg lærte vel litt på yrkesskole, men det var ikke før jeg gikk på ingeniørskole at det tok av.  Da begynte jeg også med programmering for en MUD (tekstbasert spill på internett), det tror jeg jeg lærte ganske mye av.

 

Hva slags utdannelse har du?

Jeg har gått hele veien jeg, fra fagbrev på kopimaskiner, dataingeniør på ingeniørskolen og til hovedfag og doktorgrad om algoritmer på universitetet. Jeg fikk en gang beskjed om at jeg ikke skulle gi meg før det ble vanskelig, så da gjorde jeg ikke det.

 

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

De siste oppdragene har dreid seg rundt diverse Azure komponenter og SQL Servere.  

 

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Jeg er ikke så veldig opptatt av hva som er best, men jeg bruker i hovedsak windows på utviklermaskinen og linux på serverene.  

 

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Python, C# er de jeg kan klart best. T-Sql hvis du velger å kalle det et programmeringspråk også.

 

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Dette er kanskje et uvanlig svar, men Python er språket.  Det er favoritten fordi det er så vakkert av utseende. Koden ser pen ut på en måte som andre språk bare kan glemme.  Estetikk er viktig. “Beautiful is better than ugly” som heter seg i python.

 

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Jeg hører podcaster og leser litt blogger og sånn.

 

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Det er vel allerede i full sving, men skyteknologien hvor man kan bruke og kaste (virtuelle) datamaskiner i høyt tempo tror jeg endrer måten man skriver programmer på. Det er ikke så viktig at program er superrobust og ikke lekker noe minne, hvis alt kan startes om igjen på et blunk.

 

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Maskinlæring, hehe, det er et spennende felt med svært mye utvikling.  Algoritmer som var ultrahot når jeg begynte med dette i 2017 er utkonkurrert nå. Det koster litt å henge med i svingene, men det er veldig spennende å delta i noe som er så mye utvikling i. Det er litt annerledes tempo enn jeg er vant med fra datavarehustiden.

 

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Booster er den viktigste. Den er jo lokal, drevet av helt supre folk som jeg kjenner fra tidligere jobber, og i år har jeg mannet meg opp til å tørre å holde innlegg også. Det skal bli veldig spennende.

 

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Det går veldig i perioder, men jeg har brukt svært mye tid på Prosjekt Euler.  Det er en programmering/mattekonkurranse på internett hvor man skal løse så mange som mulig oppgaver fra et stort biblioteket.  Jeg forsøker å jobbe meg oppover norgeslisten, men står litt fast nå som #7.

 

Har du noen (andre) hobbyer?

Ja, jeg oppdaget så alt for sent i livet at jeg er kjempeglad i brytesport.  Bryting, grappling, judo, jiu jitsu er mange varianter av det samme, jeg elsker dem alle sammen.  Det er en kjempespennende idrett med en herlig miks av fysisk kompetanse og kunnskap. Det er ikke alltid den raskeste eller sterkeste vinner, du må også vite hva som skal gjøres i forskjellige situasjoner som oppstår.  Det gjør at en relativ gammel og utrent knark som meg kan holde følge med 20 år yngre, topptrente unge menn. Jeg koser meg ekstra når en ung supermann har bestemt seg for “å ta han gamle” og så ryker på armlås noen minutter senere.  De gamle er av og til eldst.

 

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

De fleste kjente negative sider med utvikling er bare myter. Det er ikke slik at man blir sittende foran skjermen i timesvis uten kontakt med andre mennesker. Det er ikke slik jeg kjenner jobben i alle fall, man må være litt høyt og lavt for å sikre at alle er med og drar i samme retning. Dette kan jo lede til litt for mye kontakt med andre i form av utallige avklaringsmøter. Spesielt i en arkitektrolle, men det er en del av gamet.

Det som jeg opplever som en negativ trend nå er at stadig flere bedrifter legger over til free seating/aktivitetsbaserte arbeidsplasser. Det er uforståelig for meg. Forskningen er veldig tydelig, produktiviteten går ned, trivsel går ned, sykefraværet opp. Å fornekte dette er på nivå med vaksinemotstand. Målet mitt i livet nå er å være flink nok til å ikke måtte jobbe free seating igjen. Jeg håper at bedrifter etterhvert tar inn over seg hvor grovt dette feilskjæret er og velger noe mer fornuftig igjen.

 

Føler at du får den lønnen du fortjener?

Nei, slett ikke. Jeg får så absolutt alt for mye lønn målt mot mange andre som er minst like flinke som meg og som jobber hardere.  Jeg er veldig priviligert sånn sett. Det kommer vel av at Sonat har fokus på konkurransedyktige vilkår. Det tror jeg er viktig, lønn er ikke viktig helt til den er det, og da er det de flinkeste som flytter seg først.

 

Hva er det beste frynsegodet du får?

Man får jo nesten hva man peker på, og turer med og uten følge er helt konge.  Likevel, det beste frynsegodet, er helt klart betalt fagdag en gang i måneden hvor man får samlet gjengen og har et heldagskurs på et aktuelt tema/teknologi.  Det var grunnen til at jeg valgte Sonat, og det valget er jeg veldig fornøyd med.

 

Sonat har i dag 51 ansatte og leverer tjenester innen IT rådgiving, prosjektledelse, maskinlæring, kunstig intelligens, front-end utvikling, back-end utvikling og arkitekturrådgiving. Selskapet er solid og har hatt god og lønnsom vekst gjennom snart 5 år.

Sonat har kontor i Bergen og Oslo.

Kontakt

Sonat Consulting Oslo AS Karl Johansgt 25 0159 Oslo Kontakt: hallvard.romstad@sonat.no +47 924 14 706
Sonat Consulting Bergen AS Sandviksboder 5 5034 Bergen Kontakt: jonny.klemetsen@sonat.no +47 982 19 551