Ukens profil – David Fredman

Jun 7, 2019 | Nyheter

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Jeg er fagleder for maskinlæring i Sonat, der har vi klart å samle en gjeng som virkelig kan sakene sine. Største delen av arbeidstiden er jeg data scientist, teknisk prosjektleder eller rådgiver i prosjekt ute hos kunder. Resten av tiden er det gøy å være med å utvikle Sonat der jeg bidrar til forretningsutvikling, salg, rekruttering, og fagutvikling. Vi har nylig lagt ut vår første stillingsannonse noensinne der vi søker etter flere flinke folk, så ta gjerne kontakt for en uformell prat.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

I første hånd ute hos kunde. Kontoret er vel stort sett for intervjuer, planleggingsmøter og den slags. Jeg benytter muligheten til hjemmekontor når det passer seg slik.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

I hovedprosjektet arbeider jeg med kundeinnsikt og prediktiv analyse i en stor regional bank. Der har vi satt opp dataplattform og teknisk infrastruktur, og bruker kontinuerlig maskinlæring for å finne svaret på mange forskjellige spørsmål. Med tilgang på ny informasjon og nye muligheter kommer fort neste utfordring – hvordan mest effektivt benytte seg av maskinlæring i ulike deler av forretningen?

I et annet spennende pågående prosjekt setter vi opp tilstandsovervåkning basert på maskinlæring for tungt industrielt utstyr. Det er gøy og utfordrende. Her må vi klare å fange opp sjeldne avvik i strømmende sensordata, sikre feilfri drift, samt automatisere maskinlæringsprosessen slik at det skalerer opp til tusenvis av installasjoner og mange utstyrstyper. Her er min rolle først og fremst å planlegging og teknisk prosjektledelse, men jeg implementerer og noe av det.

Hvor lenge har du jobbet som data scientist?

Sånn straks 20 år, selv om benevningen på jobb og stilling endret seg underveis. Jeg har arbeidet med analyse av forholdsvis store data hele veien, og mitt første prosjekt på maskinlæring startet i 2004.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Nei, jeg arbeidet som forsker og etterhvert forskningsleder på tre universiteter i tre forskjellige land før jeg kom til Sonat 2016. Her har jeg arbeidet med flere ulike kunder på maskinlæringsprosjekter.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg skrev vel mitt første svært enkle BASIC-program når jeg var kanskje 9 år gammel på ABC 80:en til min far, og gjorde et forsøk til å lære meg assembly når jeg var aktiv i “demoscenen” på Amiga tidlig på 90-tallet. Tok kurs i programmering og algoritmer på universitetet men skikkelig lærte jeg det ikke før jeg begynte å programmere daglig i jobben.

Hva slags utdannelse har du?

Jeg har doktorgrad fra 2004 i bioinformatikk fra Karolinska Instituttet og en master i bioteknologi der jeg fokuserte på bioinformatikk og multivariat analyse. Jeg har og vært storkonsument av gode onlinekurs – det er i dag mulig å få seg videreutdanning av svært høy kvalitet til prisen av din egen tid.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

I nåværende prosjekt går det i Microsoft og skyplattformen Azure, og dataplattformen til Cognite.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

På klientsiden mener jeg plattformen i seg selv er ikke så viktig lenger. Windows har etterhvert blitt en skikkelig utviklerplattform. Mac OS bruker jeg hjemme til musikkproduksjon. Linux er nummer en på serversiden for det jeg driver med men etter årevis av å administrere egne servere, skru sammen hackintoshmaskiner og kompilere drivere til linuxlaptopen for å få wifi til å våkne opp etter sleep så ønsker jeg ikke legge tiden på slikt lenger.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Hovedsaklig Python og R. I mindre grad C# og Javascript. Jeg vært innom mye annet på veien som Java, C, ObjectiveC, Perl, og Octave. Jeg har et pragmatisk forhold til programmeringsspråk – bruk det som får gjort jobben på en god måte.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Penn og papir. Tenk først, kode etterpå.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Utfordrende oppgaver med stor verdi der jeg lærer noe nytt. Aller helst i samarbeid med andre, og ideelt der vi prøver å finne svar på ting ingen vet fra før. Er forskningsskadet fra fødselen.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Jeg følger forskningsfeltet mindre nøysomt enn tidligere, men leser artikler som er relevante fordi jeg syns det er stimulerende. Noen nyvinninger får jeg med meg via Twitter. Jeg har og fått gode ideer fra Kaggle-utfordringer. Mye lærer jeg av gode kolleger i prosjekt, særlig når det kommer til ting som arkitektur og devops. Jeg prøver å holde oversikten over hvor maskinlæring er på vei og setter sammen en årlig “Teknologiradar” jeg bruker for å guide hva jeg eller vi i Sonat bør se nærmere på. Det har og vært nyttige på mange fagdager der maskinlæringsgjengen ofte lager et parallelt læringsløp, sist på tema Spark og Databricks.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Det er mye hype og misforståelse omkring maskinlæring, særlig når man snakker om kunstig intelligens, men det er trend vi kun sett starten på. Det er nå svært mange eksempler på at en maskinlæringsalgoritme trent fra eksempler kan utføre en spesifikk oppgave mer presist, konsistent og mye raskere enn menneskelige eksperter, eller i stor grad kan bistå i mer effektiv løsning av oppgaven. Vi er ikke helt der ennå, men på samme måte som maskinlæring nå har en tydelig rolle f eks i bildebehandling vil maskinlæringsassistert programmering endre hvordan utviklere arbeider der automatikk vil gi løsningsforslag til alt mer avanserte oppgaver. I det svært lange perspektiv skal vi ikke se bort fra at intelligente systemer basert på andre substrater enn kull blir flinkere på programmering enn mennesker.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Jeg syns maskinlæring er såpass stimulerende at jeg gjerne bruker tid på det. Samtidig har jeg behov for variasjon og lyst til annet enn skjermtid så det går i perioder. Jeg har et hobbyprosjekt sammen med gode venner der vi bruker en miks av atferdsøkonomi, ML og moderne arkitektur basert på åpne API:er for å lage verktøy vi selv har lyst på men alle er superopptatt så det går forholdsvis sakte for tiden. Jeg er og litt involvert i et forskningsprosjekt der jeg lager algoritmer for optimering av biomolekyler. Utover det blir det eksempelløsninger når jeg skal lære meg en ny metode.

Har du noen (andre) hobbyer?

Helt siden jeg var gutt har jeg laget musikk med maskiner. House, ambient og den slags. Jeg var mest aktiv og fikk en del utgitt i starten av 2000-talet men går fortsatt jevnlig ut i garasjen for å skru på instrumentene. Hvis alt går etter planene kommer det straks noe nytt på Spotify fra meg igjen. Ellers legger jeg tiden på å være sammen med familien, og en del fysisk og mental trening for å holde kropp og hode i trim. Helt nylig plukket jeg opp Rubiks kube igjen. Føles foreløpig som jeg har evnen til å bli verdens langsomste speed-cuber.

 

Sonat har i dag 62 ansatte og leverer tjenester innen IT rådgiving, prosjektledelse, maskinlæring, kunstig intelligens, front-end utvikling, back-end utvikling og arkitekturrådgiving. Selskapet er solid og har hatt god og lønnsom vekst gjennom snart 5 år.

Sonat har kontor i Bergen og Oslo.

Kontakt

Sonat Consulting Oslo AS
Karl Johansgt 25
0159 Oslo

Kontakt: hallvard.romstad@sonat.no
+47 924 14 706

Sonat Consulting Bergen AS
Sandviksboder 5
5034 Bergen

Kontakt:
jonny.klemetsen@sonat.no
+47 982 19 551