Ukens profil – Lars Aaberg

Sep 26, 2019 | Nyheter

Vårt største aktiva er våre ansatte og vi vil fremover gi de anledning til å fortelle litt om hva de jobber med og hvorfor de liker å være konsulent i Sonat. Denne uken er det Lars sin tur. Han er vaskeekte vossadanske og skremmende glad i toppturer med tanke på topografien han vokste opp i. 

 

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Som konsulent i Sonat, har jeg oppgaver både som løsningsarkitekt, applikasjonsarkitekt, rådgiver og utvikler. Jeg er for tiden i oppdrag hos Sparebanken Vest, hvor jeg hovedsakelig jobber med systemene under panseret på nett- og mobilbanken. Fra tid til annen har jeg i tillegg mindre rådgivningsoppdrag for andre kunder i Bergen.

 

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

De siste månedene har min største oppgave vært som løsningsarkitekt på “Min Økonomi” i nett- og mobilbanken til Sparebanken Vest. Dette ble lansert til alle kundene for nylig.

 

Dette har vært en spennende, men også krevende oppgave, som er gjort i samarbeid mellom flere team og mange utrolig flinke folk.

 

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Jeg jobber mest hos kunden. Men 1 – 2 dager i uken jobber jeg hjemmefra, både for å få ekstra ro til den del av arbeidet som krever konsentrasjon, men også for å slippe pendlingen. Jeg er jo så heldig at jeg er gift med en ekte Vossing, som har tatt meg med til Voss. Så det blir noen timer i uken på toget.

 

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Nei, absolutt ikke. Min første jobb som utvikler var i et lite firma i Danmark som het Simple Software som utviklet et samhandlingsverktøy. Når vi flyttet til Norge i 2005, jobbet jeg først 3 år som utvikler hos Noklus før jeg i 2008 ble ansatt som konsulent hos Webstep. Når Jonny og Eystein startet opp Sonat i 2012, var jeg så heldig at jeg fikk muligheten for å være med helt fra start. Denne mulighet tok jeg uten å blunke.

Som konsulent har jeg gjort arbeid for Frende Forsikring, Nordea Liv, DnB, Vimond, Bob, Norwegian Hull Club og Sparebanken Vest. For disse bedrifter har jeg utført oppdrag som programvareutvikler, datavarehusutvikler, applikasjonsarkitekt, løsningsarkitekt, skyarkitekt og rådgiver.

 

Hva slags utdannelse har du?

Jeg har en utdannelse som elektroingeniør fra Ingeniørhøyskolen i Aarhus. På ingeniørhøyskolen likte jeg godt å sette opp kretsløp med mikrocontrollere og programmere disse. Mitt avgangsprosjekt var en egenutviklet 8-bit mikrocontroller i VHDL. I tilfelle du er i tvil, så er VHDL den ydmyke forkortelse for “Very High Speed Integrated Circuit Hardware Description Language”.

Når jeg var ferdig på skolen, tok jeg en “midlertidig” jobb som utvikler, rett og slett fordi jeg ikke fant en skikkelig ingeniør-jobb. Heldigvis, vil jeg si i dag.

 

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg programmerte første gang på videregående, hvor jeg hadde et kurs i Delphi. Men det var først på ingeniørhøyskolen, når jeg ble introdusert til C, at jeg virkelig ble bitt av programmering.

 

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

For meg er den største kilde til faglig oppdatering og inspirasjon Sonat sine fagdager. Her kommer vi ikke bare innom mange kule teknologier, men også soft skills som eksempelvis møtefasilitering og konflikthåndtering.

Ellers var jeg for nylig på konferanse i Amsterdam. Veldig sosialt og kjekt, og så lærte jeg kanskje litt der og.

 

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?

Jeg har et gammelt java-prosjekt på Github som hetter sql2o. Prosjektet har litt over 900 stjerner, så der er nok noen der ute som bruker det. Men nå har jeg såpass mange spennende oppgaver gjennom Sonat, som jeg blir godt betalt for, at jeg lenge har lagt alt for lite kjærlighet i det prosjektet.

 

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Jeg gjorde det mye før. Men jo eldre jeg blir jo mer setter jeg pris på tid med familien. Og ikke minst muligheten for å kople ut de små grå. Det hender fremdeles at jeg programmerer på fritiden, men det er ikke ofte.

 

Har du noen (andre) hobbyer?

Gaming med kolleger er alltid gøy.

Sonat har i dag 63 ansatte og leverer tjenester innen IT rådgiving, prosjektledelse, maskinlæring, kunstig intelligens, front-end utvikling, back-end utvikling og arkitekturrådgiving. Selskapet er solid og har hatt god og lønnsom vekst gjennom snart 5 år.

Sonat har kontor i Bergen og Oslo.

Kontakt

Sonat Consulting Oslo AS
Karl Johansgt 25
0159 Oslo

Kontakt: hallvard.romstad@sonat.no
+47 924 14 706

Sonat Consulting Bergen AS
Sandviksboder 5
5034 Bergen

Kontakt:
jonny.klemetsen@sonat.no
+47 982 19 551