Ukens profil – Stig Hausberg

Nov 15, 2019 | Nyheter

Vårt største aktiva er våre ansatte og vi vil fremover gi de anledning til å fortelle litt om hva de jobber med og hvorfor de liker å være konsulent i Sonat. Denne uken er det festgeneral Stig sin tur. Han får litt større brystkasse når han kan lose folk gjennom festligheter og har et fullt fortjent rykte som en glad laks.

 

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Jeg jobber som IT-konsulent, det betyr stort sett at jeg må løse problemer og skrive kode for kundene våre. Til gjengjeld får jeg betalt og hjelper dem å drikke opp kaffen deres.

 

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Mest hos kunder, jeg blir brakkesyk av å være hjemme hele dagen. Noen ganger hjemmekontor om det trengs i forbindelse med håndverkere eller avtaler med barna.

 

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Akkurat nå jobber jeg hos Norne Securities som team lead og utvikler. Vi startet opp for 2 måneder siden og holder på med leveranser til partner-kunder til Norne som ønsker verdipapir-data levert på API. I tillegg overtok vi et prosjekt for opprettelse og tegning av emisjoner , det trengte litt TLC så jeg og Ingebrigt fikk en bratt læringskurve på Node og React.

 

Alt er i Azure så det er gøy og spennende å lage arkitektur på det i en skyløsning.

 

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Jeg begynte i min første ordentlige utviklerjobb 8. Januar 2001 klokken 09:00 om morgenen. Et lite steg for menneskeheten, et stort steg for meg.

 

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Har jobbet totalt 4 steder i min karriere, Grey, Webscape, Webstep og til slutt Sonat i den rekkefølge. Jeg var og hjelpelærer ved QUT ett semester, jeg anser det som usannsynlig at det blir påbygg fra lærerhøgskolen.

 

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Tja, jeg knota litt på C64 men fikk aldri smaken på det da. Det var først på høgskolen det gikk opp for meg at jeg skjønte programmering. Data har jeg alltid hatt interesse for, jeg bygger fremdeles mine egne pc’er og husker fremdeles med gru den gangen jeg prøvde å installere OS/2 fra IBM på en 486 DX33 med 4 MB ram. Jeg ødela fatterns laptop da jeg prøvde å installere en piratkopi av Civilization 2 på den, han tok det utrolig nok greit. Hvem skulle trodd at ikke en 32MB harddisk skulle ha plass til det.

 

Hva slags utdannelse har du?

Tok først en bachelor i IT ved høgskolen i Molde. Så jobbet jeg i 2+ år hos Grey i den digitale reklameavdelingen. Gikk litt lei av jobben og siden arbeidsmarkedet var dårlig da tok jeg en Master ved QUT i Australia.

 

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Jeg er i Microsoft stacken nå og trives egentlig der. Blir mye Azure og .net Core.

 

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Hjemme er det Windows, fordi det er gøy å game med kollegene mine og vi er PC master race.

 

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Det går mest i C#, nå er det noe javascript med Node. Satt mange år i JDK stacken.

 

Hva er favorittspråket og hvorfor?

C#, jeg kan det godt så jeg slipper å bruke mye hjernekraft på å forstå språket og heller løse problemer med det.

 

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Rider og Slack, beste IDE og beste kommunikasjonsverktøy

 

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Jeg liker veldig godt File -> New Solution. Noe jeg har fått gjort veldig mye de siste årene.

 

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Fagdager på jobben, reddit.com/r/programming og generell diskusjon med folk rundt meg. Jeg har en Altaværing som plager meg på Whatsapp med filosofiske arkitekt spørsmål, alltid gøy å diskutere med han selv om jeg tror han sliter med senskader etter fimbulvinterene der oppe.

 

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?

Jeg vet ikke helt, verktøyene er bedre i dag, vi har flere best practice men stort sett er det lite som slår sunn fornuft og måtehold(KISS). Maskinlæring har jeg enda ikke skjønt hva er enda, det eneste jeg vet er at om det blir presentert i Powerpoint så er det AI.

 

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Jeg tror det å jobbe remote kommer til å bli mer akseptert. Hadde jeg vært 27 år i dag hadde jeg pakket laptopen og reist til annet sted på kloden for noen år. Om det er noen unge som leser dette, Just do it!

 

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Skulle gjerne kunnet mer om alt, men vi er tross alt mennesker og kan ikke lære oss alt.

Kanskje litt mer frontend, blitt mye backend de siste årene

 

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Jeg drar på konferansen ca hvert andre år. Goto har vært ganske bra. Så er det jo kjekt å være litt sosial med kollegene dine.

 

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?

Jeg simpelthen elsker personvern, jo mer jo bedre. I familien kjører vi Firefox med Facebook fence, Privacy Badger, TrackMeNot/AdNauseam.

Det første ordet barna lærte etter mamma og pappa var VPN, vi ser og dokumentaren “Enemy of the state” med Will Smith jevnlig for å minne oss på hvorfor dette er viktig. Den lokale kjøpmannen ble kåret til årets forhandler av ruller med aluminium i fjor.

 

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?

Nei

 

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Utenom forberedelser til fagdager er det nesten null. Jeg har en jobb jeg trives med og forholder meg til profesjonelt, men jeg har flere interesser og føler det holder med 40 timer uken med programmering. Jeg leser gjerne fagstoff på sofaen hjemme.

 

Har du noen (andre) hobbyer?

Jeg fikk ølbryggesett til jul i fjor, på lørdag skal jeg på kurs. Satser på det utvikler seg til en hobby. Utenom det eier jeg et 100 år gammelt hus, vi kan vel kalle det en hobby…

Jeg prøver å trene men en aldrende kropp må stadig skifte reservedeler og slåss med forkjølelse så det går i rykk og napp.

 

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Friheten og at jeg har min egen boble jeg kan være i på jobb. Samt at jeg kan høre på musikk, nevnte jeg at jeg har vunnet “ukens musikk” konkurranse 2 ganger? Det vitner om en eminent musikksmak spør du meg. Kanskje har jeg vunnet for tredje gang når du leser dette det er bare å spørre. kudos til Roy for å innføre den konkurransen.

 

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Den kan være krevende, det kan være vanskelig å oppfylle forventninger og sette grenser for hva en skal klare å utrette selv. Utviklere er ofte glad i å levere.

 

Føler at du får den lønnen du fortjener?

Definer fortjener, jeg har stor tro på tilbud og etterspørsels -mekanikkene i ett fritt marked. Vi blir nok betalt det markedet priser vår verdi til, og det overlever jeg på.

 

Hva er det beste frynsegodet du får?

Jeg tenker fagdagen vår er det beste frynsegodet den krever en del for de som holder den, men den gir så mye tilbake. Vi slipper å komme trøtt og sliten etter jobb for fagkveld, det er en full arbeidsdag fra morgenen av og vi får betalt for det.

 

Da passer det bra at vi runder av med middag og noen glass med godt å drikke på Sonat sin regning, det er kjekke kolleger i Sonat så de timene bruker jeg gjerne sammen med dem.

 

Sonat har i dag 63 ansatte og leverer tjenester innen IT rådgiving, prosjektledelse, maskinlæring, kunstig intelligens, front-end utvikling, back-end utvikling og arkitekturrådgiving. Selskapet er solid og har hatt god og lønnsom vekst gjennom snart 8 år.

Sonat har kontor i Bergen og Oslo.

Kontakt

Sonat Consulting Oslo AS
Karl Johansgt 25
0159 Oslo

Kontakt: hallvard.romstad@sonat.no
+47 924 14 706

Sonat Consulting Bergen AS
Sandviksboder 5
5034 Bergen

Kontakt:
jonny.klemetsen@sonat.no
+47 982 19 551