Hero

Bli bedre kjent med Jan-Terje Sørensen

Publisert 26.11.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine

I Sonat er jeg ansatt som senior IT konsulent. Denne stillingen har gitt meg mulighet til å bli med på mye spennende og utfordrende oppgaver hos IT selskaper rundt om Bergen.

I hovedsak har oppgavene mine innebært tastaturtrykking, møtevirksomhet og kaffedrikking. Aldri undervurder den gode fagpraten ved kaffemaskinen. I de senere årene har jeg hatt oppgaver med mer ansvar.

Utover det å jobbe ute i feltet har jeg også ansvar innad i Sonat som prestasjonsutvikler for en gruppe gode kollegaer.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Det har blitt mye hjemmekontor i det siste, der jeg sitter i ett rom i kjelleren, også kjent som “Bunkeren”.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

En av fordelene å være konsulent er at når bedrifter har behov for IT ressurser så er det gjerne til nye prosjekter og innføring av ny teknologi. De gøyeste prosjektene jeg har fått vært med på har blitt introdusert til meg med “Vi skal lage noe, men er ikke helt sikker på hvordan, og du skal være med å gjøre det”.

I dette øyeblikk jobber jeg hos DNB Liv i prosjektet “Egen pensjonskonto”, en løsning for automatisk overføring av pensjonskapitalbevis, som alle i Norge skal få gleden av på nyåret.

Tidligere har jeg fått være med å utvikle nettbanken til Sparebanken Vest. Lage nytt låneprodukt, Buffer for Sparebanken Vest. Partitest og nyhetsstips for TV2. Mediaarkiv for Nasjonalbiblioteket, for å nevne noen.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

13 år. 25 år om vi teller med når jeg gjorde endringer i autoexec.bat for deaktivering av lydkortet slik at jeg akkurat klarte å spille Warcraft 1.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Jeg begynte hos Capgemini, gikk videre til Bouvet og har nå landet hos Sonat og vært her i over 5 år.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Har alltid hatt en interesse for pc bruk, da mest for å spille. Denne interessen utviklet seg med årene til å prøve ut programmering. Det var når jeg gikk på gymnaset jeg gikk inn for å lære å lage hjemmesider, noe som resulterte i en samling av all slags glorete og blinkende gifs.

Hva slags utdannelse har du?

Har utdannelsen Bachelor i datateknikk og informasjonsvitenskap ved Høgskolen i Bergen. Etter 3 år studie begynte jeg i ett gründerprosjekt ved Høgskolen i Bergen. Når jeg oppdaget hvor flinke vennene mine som tok Master grad ble, så benyttet jeg muligheten til å ta de gøye programmeringsfagene samtidig som jeg jobbet.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

De siste årene har det gått mye i .Net core og Azure. Har tidligere jobbet mye med Java.

Får jeg bruke Rider eller Intellij så spiller det liten rolle hvilke plattform jeg utvikler i.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Windows

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

C#, Java og Javascript

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Språket er ikke like viktig som verktøyet man koder språket i. Får jeg bruke en av Jetbrains sine produkter så er jeg stort sett happy.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Notepad++ står høyt på listen av programmer jeg installerer på dag 1. Det er alltid noe viktig å huske på som er verdt å skrive ned.

Neste program som installeres er Jetbrains Toolbox. Da får jeg tilgang til de viktigste programmene for å komme igang og gjøre noe fornuftig.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Få være med i prosjekter fra dag 1. Det å kunne ta del i utformingen av løsningen før man setter igang. Og løse de utfordringene det er å lage noe nytt.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

I Sonat har vi fagdager en gang i måneden. Denne dagen samles vi og tar for oss alt fra ulike teknologier, arbeidsmetodikker og soft skills. En dag laget av de ansatte for de ansatte. Når jeg ønsker å lære mer om ett tema så blir det lesing av artikler og gjennomgang av tutorials på YouTube.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Vi er fortsatt i en trend der skyløsninger blir mer og mer den nye normalen. Om jeg skal få se litt i glasskulen så kan jeg se for meg at denne pandemien kan bidra til at VR får sin oppblomstring.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Azure har mye å by på. Jeg har fått jobbet med en god del av produkteten i skyløsningen og kunne gjerne tenkt meg å se mer på hvilke muligheter som er der, og anvende det i gøye prosjekter.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Har benyttet meg av å gå på konferanser når muligheten har bydd seg. Det er en fin måte å få faglig påfyll på og et lite avbrekk fra det hverdagslige.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?

Tidligere var jeg veldig opptatt av å gi tilbake i form av bugfixing på prosjekter/biblioteker jeg selv har hatt bruk for. Har selv laget noen hjelpebiblioteker som ligger ute på Github.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Litt i perioder sånn for kosen sin skyld.

Har du noen (andre) hobbyer?

Jeg liker å være aktiv med barna mine. Ellers liker jeg å trene. Når muligheten byr seg så blir det med en joggetur rundt og over en av våre byfjell.

Denne uken har det i tillegg blitt startet en utfordring internt, Sonat Workout. Dette går ut på at vi hver dag skal gjennomføre og registrere et bestemt antall sit ups, air squats, push ups og pull ups. Noe som passer meg utmerket i disse hjemmekontor tider.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Det som gleder meg mest ved å jobbe som utvikler er å få være med på noe nytt fra starten av. Gjerne noe som ingen andre har gjort før. Ta i bruk ny teknologi.

Det som gleder meg like mye er å jobbe med dyktige og motiverte mennesker.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Det kan være krevende til tider med tidspress og stramme leveransefrister. Da blir det gjerne ekstra mye kaffe.

Hva er det beste frynsegodet du får?

Jeg får maskinvaren jeg trenger, firmaturer og åpen bar på julebordene.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Kjartan Storli
Oslo
Karl Johans gate 13
0154
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment