Hero

Bli bedre kjent med Marius Brataas

Av Marius Brataas

Publisert 23.03.2022

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

I mitt forrige prosjekt laget jeg en app som benyttes for å gi brukere en “mental verktøykasse” for å takle uønskede tanker. “Tankevirus” heter appen, og den var en stund blant de 10 mest nedlastede appene i Norge.

På dette prosjektet var jeg alene om å kode hele appen, og jobbet med et par kolleger for å koble appen til YouWells API (YouWell er Sonats datterselskap).

Det var artig å lage noe alene, men etter dette gledet jeg meg til å samarbeide med større team.

Nå for tiden jobber jeg hos Ice. Her er jeg en del av deres store, tverrfaglige app team, og jobber for det meste med React Native. Her koordinerer vi mellom mange flere utviklere og team, og jeg har frihet til å ta styring på oppgaver og deler av kodebasen der jeg tror jeg kan gjøre en forskjell.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Jeg jobber fremdeles mye hjemmefra, men nå som vi har fått nye kontorer har jeg lyst til å jobbe mer derfra.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Tidligere jobbet jeg for et annet konsulenthus. Der drev jeg for det meste med React og C# til SharePoint komponenter og middleware, men også litt maskinlæring mot slutten.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Det var på universitetet. Jeg fikk prøvd meg litt på Matlab og Java, og syntes dette var spennende. Deretter tok det kort tid før jeg hadde lært masse mer om Matlab, Java, og en rekke andre programmeringsspråk.

Jeg skal innrømme at det første jeg programmerte må ha vært 6-7 år tidligere, da jeg fikk min første Mac. AppleScript er et enkelt scripting-språk som jeg brukte til å lage en liten automasjon som holder skrivebordet mitt ryddig. Dette scripted bruker jeg fremdeles, helt uendret.

Hva slags utdannelse har du?

Til å begynne med tok jeg utdannelse som skipselektriker, og tok lærlingtiden på to år hos PGS. Deretter tok jeg bachelor som elektroingeniør ved Universitetet i Stavanger. Det var her jeg fikk prøvd meg på programmering.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Jeg har for det meste utviklet for web, men det siste året har jeg fått jobbet mer med små Linux-systemer, maskinlæring, og native. Samtlige av disse har vært spennende, og jeg kommer til å fortsette å lære mer om dem.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

For det meste TypeScript, C# eller Python.

Hva er favorittspråket og hvorfor?

TypeScript. JavaScript er et fantastisk språk å utvikle i, men fraværet av typings gjør at man bruker mye tid på å holde tunga rett i munnen. Ved å bruke TypeScript for alt det er verdt vil mye kode nesten skrive seg selv.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Jeg antar at GitHub, DevOps, VS Code og Xcode er litt for åpenbare, så jeg vil heller peke på Mindnode.

Mindnode er en app som brukes for å lage tankekart. Når jeg brainstormer noe så skriver jeg ned alle ideer så fort som de kommer, og når jeg er ferdig flytter jeg rundt på punktene i tankekartet for å organisere dem. Dette har jeg gjort siden ungdomsskolen.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Tidlig fase i prosjekter mens man har hyppig kundekontakt og man ser at veldig mye tar form raskt.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Leser mye på ymse blogger på Medium og generelt på nettet. I Sonat opplever jeg også at fagdager og Slack-grupper bidrar til dette.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?

DevOps har blitt en essensiell del av alle prosjekter - både profesjonelt og privat -, og APIer og containere utformes som regel for å passe godt med en plan vi først har lagt i DevOps.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Hjemmekontor - AKA frihet til å jobbe fra hvor du vil - ser jo ut til å fungere godt for mange i vår bransje. Det blir artig å se hvordan utviklere vil benytte seg av det etterhvert som verden åpner opp igjen.

Det er også spennende (om litt skummelt) med alt som skjer rundt low-code/no-code. Dette er tjenester som i større grad enn tidligere lar brukere lage programmer i et GUI, uten å måtte skrive kode selv.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

MLOps tror jeg kan være spennende, men i det siste har jeg fått øynene opp for native, så jeg skal nok grave i Swift og Kotlin først.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?

Jeg bidrar litt rundt forbi på StackOverflow og GitHub, og har et par prosjekter lagt ut på npm. “StateLake” er et state-management verktøy for React som jeg laget for en stund tilbake, og som viser seg å fungere svært godt. Jeg håper denne skal bli tatt i bruk av flere.

Et annet prosjekt jeg har lagt ut er flowpointsJS. Dette er et verktøy som gjør det enkelt å lage flytskjemaer. I skrivende stund har denne rundt 1600 ukentlige nedlastinger.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Kreativiteten. Det er alltid nye problemer å løse, og stadig bedre måter å løse dem på. It’s the gift that keeps on giving.

Hvorfor er du en “Sonater”?

Jeg opplever at jeg har blitt en del av gjengen. Både sosialt og faglig skjer det masse, og det er veldig lett å melde seg på og bidra (eller la være) når enn man vil.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Kjartan Storli
Oslo
Karl Johans gate 13
0154
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment