Hero

Bli bedre kjent med Olav Alexander Mjelde

Av Olav Alexander Mjelde

Publisert 21.08.2022

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Teamet vårt “Team YOLO” jobber med livsforsikringsløpet. Det medfører at vi må innom mange applikasjoner for å dekke prosessene. Det agile teamets mål skal løses. Deretter angriper vi de relaterte oppgavene i applikasjonene, skedulerte jobbene, APIene og eventuelt i app eller andre steder.

På forrige teamet mitt var jeg med å skifte ut arkivsystemet, tilpasse og utvikle nye integrasjoner, samt vi utviklet en løsning som muliggjør at saksbehandlerne kan synliggjøre dokumenter fra arkivet til sluttbruker.


Oppgavene er derfor ganske varierte, noen ganger kan det være å utvide med ny funksjonalitet på en eksisterende løsning, der vi andre ganger må lage nye løsninger eller gjøre nødvendige tilpasninger rundt bransjestandarder, GDPR eller annet.

På toppen av dette har vi fokus på teknisk gjeld og eventuelle incidents.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

I mitt første oppdrag hos Sonat, satt jeg hos DNB i Solheimsviken hvor teamet vårt jobbet med digitalisering av finansiering og refinansering av boliglån.

Deretter var jeg på kontoret til Sonat, hvor jeg snekret en chatbot i regi YouWell.

Etter det har jeg vært hos Nordea Liv. Her har jeg hatt en god miks av hjemmekontor og kontor siste tiden.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?


For å få redusert saker som går til manuell behandling og korte ned på saksbehandlingstid - har jeg videreutviklet scoringmotoren for livsforsikringer. Dette gir høyere andel som går til automatisk behandling. Dette er selvsagt win-win både for sluttbruker og for bedriften. Dette er en motor som jeg har jobbet med i mange iterasjoner og som over årene har fått økt automatiseringsgraden mye.


Har også hatt et gjensyn med Outlook arkivplugin. Her kodet jeg nytt responsivt grensesnitt tilpasset kundens profil og innførte oppslag mot APIer. Dette gir raskere arkivering, høyere kvalitet på metadata og glade brukere.


Til dagen har jeg også videreutviklet funksjonalitet på interne systemer som brukes av rådgivere. I tillegg til det har jeg gjort en selger-App kompatibel med siste versjon av IOS (iPad App) og løst en del andre oppgaver.

Når begynte du å jobbe som utvikler?


Det var i mai 2005 jeg begynte som utvikler.


Har du jobbet på samme sted hele tiden?


Kort svar: Nei.

Langt svar: Jeg begynte hos Sonat sommeren 2017. Hos Sonat har jeg vært i to oppdrag (DNB og Nordea Liv). I tillegg gjorde jeg et prosjekt for datterselskapet YouWell.


Før det jobbet jeg i Bergen Kommune (2005-2017) hvor vi jobbet med migrering av data fra eldre systemer til webbaserte innsynsløsninger. Her tok vi imot hummer og kanari, noen ganger måtte vi hente fysiske servere, noen ganger hentet vi harddisker. Var vi heldige, kunne vi koble oss på servere og trekke ut data.

Jobbet mye på tvers av avdelingene i Kommunen, etter hvert som de faset ut sine datasystemer og trengte de tilgjengelig gjennom webgrensesnitt. Vi drev også å kartla hvordan man brukte systemene for å få en større forståelse for dataene inni systemene.

Når jeg var hos Kommunen, fikk jeg også lov å jobbe på siden. Så jeg utviklet for et selskap som drev med en nettkatalog (vektede søk, SEO, front- og backend, lasting av brreg-data). I tillegg kodet jeg nettsider/portaler for UiB, Arkivforbundet og flere andre organisasjoner.


Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Det var vel på barneskolen - jeg vet ikke helt hvor gammel jeg var. Faren min jobbet hos Norsk Data, så jeg vokste opp med hardware og software.

Hva slags utdannelse har du?


Jeg har en Bachelor i Informasjonsbehandling fra NTNU.

Som oppgave der lagde jeg en kontekstuell Android App, som ved hjelp av en tjenestebuss var ekstremt optimalisert for høy trafikk og lav latens. Den cachet til Redis. Appen gav brukeren data som var relevant for tid og sted. Jeg implementerte vær og luftkvalitet i førsteutgaven, men den kunne blitt utvidet med mange tjenester.
Noen av ideene mine var for eksempel flomvarsel på hytte, tilbud på kaffe hos den lokale kafeen du går forbi, om det er is i en sving når du kjører i bil. Det var på en måte laget rundt dette konseptet at du da skulle ha kontekstavhengige data fra der du var og når du var der..

Før det hadde jeg systemutvikling (2 år) hos Noroff.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?


Det er primært webapplikasjoner og backend jeg koder for tiden.


Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?


Jeg bruker både PC og Mac, samt jeg kjører Debian og Ubuntu på noen maskiner hjemme. Alt til sitt bruk. Min interne navnetjener kjører for eksempel Pi-hole på Debian.


Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Jeg koder mest i Java backend og Javascript front-end (React, Vue osv). Men det blir også .NET, SQL og eventuelt andre ting ved behov.


Hva er favorittspråket og hvorfor?


Java er det jeg jobber mest med, velger derfor å kåre det som vinneren.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?


IntelliJ og Rider, begge fra Jetbrains. Det er mine foretrukne verktøy for koding for Java og .NET. Veldig god interface, plugins og snarveier som lever fint i fingrene.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Det jeg liker best å jobbe med - er oppgaver hvor man ser en nytteverdi.

Det er også morsomt å løse gamle problemer med ny teknologi, som for eksempel å implementere integrasjoner og APIer der det før var tette koblinger mellom systemer.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Sonat har veldig gode fagdager med høyt faglig nivå, her holder de ansatte innlegg med stor spredning på emnene. Fagdagene drives frem ved hjelp av fagansvarlige som støttespillere.

Jeg leser også en del om teknologi på nettet, samt ser en del videoer og lager mine egne IoT dingser hjemme.

Hos Sonat har man mulighet for å reise på konferanser og lignende. I den senere tid har det også kommet andre muligheter for selvstudie hos Sonat.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?

Har jobbet med mikrotjenester som kjører i containere, det er en prosessflyt som er litt annerledes enn de øvrige bygg- og deploy-rutinene. Det er kjekt å slippe den tradisjonelle tilnærmingen til at Tjeneste X kjører på Server Y, samt at man har kontrakt-drevet utvikling og kan spinne opp flere instanser ved behov.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Det blir nok et ytterligere fokus på digitalisering av tjenester, automatisering og det å kunne gi kundene tilgang til tjenestene 24/7. Dette vil jo selvsagt også få følger for ytelseskrav, derfor tror jeg automatisering og optimalisering blir et enda viktigere fokuspunkt fremover.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Jeg har lyst å A/B teste strukturelle data sin påvirkning på søkemotoroptimaliseringer, har en tanke i hodet hvordan jeg kan analysere organiske søk og indekseringer på identiske datasett. Men jeg har ikke kommet lenger enn tanken.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?

Personvern er viktig, så det er en ting jeg synes er bra. Jeg har jobbet med GDPR-oppgaver både hos DNB og Nordea Liv. Hos kommunen var det også stort fokus på personvern, samt viktige diskusjoner rundt ting som for eksempel kobling av data.

Flere av de oppgavene har tatt for seg dette at man må ta stilling til personvern i alle leddene. For eksempel automatisk sletting, ikke beholde audit-logger for lenge (retention policy), ikke beholde mer data enn man trenger (sletting), bruke sikker sending og andre tiltak. Det er jo viktig å gjøre de tiltakene som ble innført med koding og de tiltakene som ble innført som rutiner og bevisstgjøring.

Dette er altså ikke en engangsjobb, men noe man må ha fokus på.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Det går litt i perioder, det må prioriteres etter en liten unge og et gammelt hus og for mange fritidsinteresser. Så det er ikke alltid så mye tid igjen til koding, særlig ikke hvis robotklipperen sier det er kabelbrudd eller man finner noe fukt i en bod.

Men jeg driver med smarthus (sensorer, wearable computing, skriver kode osv). Liker å kombinere fysiske dingser og software.

Har dradd inn strømleverandøren min sitt API inn i smarthusløsningen, på denne måten kan man automatisere basert på sanntidsforbruk, priser og verdier fra sensorer.

Har du noen (andre) hobbyer?

Prøvde å samle frimerker i ung alder, men det var ganske kjedelig.

Endte derfor opp med dette som hobbyer:
Drikke kaffe, dadjokes, sykle (utforsykling, stisykling), go-kart, bilkjøring på bane, snekring, bil, fotografering, smarthus, overklokking, pcbygging, lyd & bilde, fotoredigering (+ en sjelden gang game litt).

Jeg har sikkert glemt noen ting…

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Det er den gleden man får av å være med å skape noe, samt at man hele tiden får ny input. Jeg liker også at man kommer over ny teknologi som kan vurderes om er hensiktsmessig å implementere (eller ei).

Hva er det beste frynsegodet du får?

Det er å møte og jobbe sammen med så mange kunnskapsrike og engasjerte folk. Tenker da både ansatte hos Sonat, YouWell, Theseways - men også de vi møter ute hos kunder. Det er mange engasjerte folk som brenner for sine yrker!

Hvorfor er du en “Sonater”?

Jeg ble anbefalt Sonat av en jeg kjenner, han sa det var beste stedet han hadde jobbet og han hadde vært hos mange konsulentselskaper. Han anbefalte meg å komme inn å ta en preik. Han jeg kjenner fortalte også litt om tingene han hadde jobbet med som konsulent hos Sonat.

Jeg var jo egentlig ikke på utkikk etter jobb, men det virket jo som en spennende mulighet som jeg ikke kunne si nei til. Hadde et par samtaler før det var gjort, jeg tenkte: hva har jeg egentlig å tape på å joine Sonat?

Har nå vært hos Sonat i ca 5 år og jeg har ikke angret en dag!


Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Kjartan Storli
Oslo
Karl Johans gate 13
0154
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment