Hero

Bli bedre kjent med Terje Wiesener

Av Terje Wiesener

Publisert 13.02.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kjapp introduksjon av deg selv?

Jeg er 41 år, jobber som Senior Consultant i Sonat Oslo og bor på Bekkestua sammen med min samboer og vår 3 år gamle sønn.


Kan du fortelle litt om prosjektet du har jobbet med i det siste?

Jeg er i et veldig spennende prosjekt for Bufdir der jeg er med på å videreutvikle BiRK, et saksbehandlingssystem for det statlige barnevernet. Applikasjonen har vært i bruk i mange år men er i stadig utvikling, og jeg er involvert i en større endring i hvordan systemet forholder seg til de foresatte i fosterhjem. Det er et veldig givende oppdrag; det er både teknisk utfordrende og komplekst, men ikke minst gir det meg følelsen av å bidra til noe nyttig.

Hos min forrige arbeidsgiver hadde jeg også mange spennende prosjekter knyttet til maritim sektor og olje- og gassindustrien. Fellesnevneren for mange av disse prosjektene var visualisering av sensordata, modeller, terreng og kart i interaktiv 3D.


Hvilken utdannelse har du?

Jeg har en Siv. Ing. / Master of Science i Datateknikk fra NTNU, der jeg gikk ut i 2004 med en spesialisering i 3D-visualisering. I 2009-2011 tok jeg videreutdanningsprogrammet Master of Technology Management, som er en MBA i samarbeid mellom NTNU i Trondheim og Handelshøyskolen i Bergen. Jeg tok mitt utvekslingssemester på MIT i Cambridge utenfor Boston, og det var utrolig gøy og lærerikt.


Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Da jeg var ferdig å studere i 2004 søkte jeg meg til en sommerjobb hos et lite firma som het Systems in Motion. Planen var å være der 2-3 måneder mens jeg sparte opp penger til en backpacker-tur rundt omkring i Sør-Amerika et halvt års tid. Like før jeg skulle slutte i sommerjobben fikk jeg tilbud om fast ansettelse fra jeg kom tilbake fra Sør-Amerika.

Det som skulle være et 3 måneders oppdrag endte dermed opp med å vare 15 år og tok meg gjennom 2 oppkjøp, utallige omorganiseringer, flytting av virksomheten mellom ulike firmaer og et drøss ulike sjefer og toppledere – men hele veien sammen med de samme kollegene fra starten av.

Etter 15 år kom jeg likevel til at jeg var moden for å prøve nye utfordringer, og valget falt på Sonat. Det var litt tøft å forlate alle de gode kollegene fra min gamle jobb, men jeg har ikke angret et sekund, de herlige folkene her i Sonat har tatt meg imot med åpne armer og det har vært et fantastisk første år.


Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Prosjekter som involverer visualisering, kart eller simulering er veldig spennende, og det er også der jeg har mest erfaring. Jeg liker å se ting “komme til live” i form av grafikk og visualiseringer, og det er veldig tilfredsstillende å jobbe med noe der man ser forbedringene tydelig på sluttresultatet.

Jeg trives med tekniske utfordringer og synes ofte at de små men vanskelige prosjektene er de mest givende. Store enterpriseprosjekter med enorme kodebaser kan også være spennende, men her bør det i så fall være noe mer som fanger interessen min, f.eks et spennende fagdomene.

For øvrig synes jeg det er veldig givende å få sitte tett på kunden og utvikle en løsning i fellesskap. Jeg har liten tro på tradisjonell fossefallsutvikling der noen forsøker å lage en fullstendig kravspesifikasjon som skal dekke hver eneste lille detalj og som skal leve som et statisk dokument gjennom hele prosjektets livsløp. Snarere tror jeg at de beste løsningene kommer frem når representanter fra fagdomenet får sitte sammen med representanter fra utviklingsdomenet og diskutere hvilke utfordringer man støter på i hverdagen og hvordan de best kan løses.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Jeg er i utgangspunktet en teknologi-agnostiker og prøver å velge det best egnede verktøyet til jobben. Gjennom karrieren har jeg hatt romanser med både Java, C++, Python og Javascript, men de siste årene har det vært aller mest C# det har gått i. Jeg tror det har mye med at det er et veldig allsidig språk med et godt standardbibliotek, og med en fin balanse mellom uttrykksevne og ytelse.

På listen over språk jeg gjerne kunne tenke meg å lære meg (men ikke har funnet tid eller unnskyldning til ennå) står F#, Rust, Go og Erlang høyt.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Det går veldig i bølger, jeg har en tendens til å plukke opp et hobbyprosjekt og jobbe veldig intenst med det noen uker, før tidsmangel gjør at det havner litt på hylla og kanskje ikke blir plukket opp igjen på flere måneder. De nyeste prosjektene har vært kode-adventskalenderene til Knowit og Advent of Code. Særlig på Knowit-adventskalenderen gikk det med en god del mer tid enn planlagt, da det oppstod en del konkurranse i å lage den mest optimaliserte løsningen på de ulike lukene…

Andre prosjekter jeg har brukt en del tid på har vært ulike spill-prototyper i fantasi-spillkonsollen Pico-8, en værmeldings-aggregator for friflyving, en VR-applikasjon for simulering / avspilling av tracklogs fra tidligere flydde paraglidingturer, diverse varianter av integrasjon mot både det gamle og nye streaming-interfacet til nrk.no mm.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Jeg følger en del ulike programmeringsrelaterte subredditer: r/programming, r/csharp, r/cpp (og for så vidt også r/programmerhumor og r/programmingcirclejerk) og går gjennom de mest spennende artiklene, videoene og blogginnleggene som linkes der.

Jeg har også hatt stor glede av å se gjennom arkivet over tidligere foredrag fra GDC (Game Developers Conference), og da spesielt såkalte Postmortems fra gamle spill. Visste du f.eks at grunnen til at Gandhi var så aggressiv med atomvåpen i det originale Civilization var en integer overflow? Han var i utgangspunktet tilordnet en aggresjonsverdi som var satt til 1 (unsigned byte), og ved oppdagelsen av demokratiet fikk alle lederne redusert sin aggresjonsverdi med 2, så Gandhi’s verdi endte plutselig på 255…

For øvrig må jeg trekke frem fagdagene i Sonat som fantastiske læringsarenaer. Jeg vet om få andre bedrifter der man får muligheten til å delta på så mange heldags-kurs og workshops med full lønn og i ordinær arbeidstid. Jeg har allerede hatt gleden av å lære om blant annet ES6, Babel, PouchDB, Docker, CircleCI, Elm og kombinatorisk optimering, og programmet i år er minst like spennende!

Har du andre hobbyer?

Som pappa til en gutt på 3 er tiden til andre hobbyer naturlig nok veldig begrenset, så jeg har egentlig mange flere hobbyer enn jeg har tid til. I tillegg til programmering prøver jeg å spre fritiden min mellom blant annet fotografering, brettspill og film.

I tillegg er jeg, som det kanskje har kommet frem over, glad i dataspill, og da spesielt de spillene hvor man kan gå skikkelig i dybden. Jeg har for eksempel sunket noen tusen timer inn i Kerbal Space Program (en semi-realistisk romfartsimulator der man skal designe og fly raketter), og også en betydelig sum i Shenzhen I/O (design og programmering av elektroniske kretser).

De siste 5 årene har jeg også vært skikkelig bitt av flyvebasillen og drevet ganske aktivt med paragliding. I fjor måtte jeg med tungt hjerte innse at det ikke var tid til å satse like hardt på flyvingen som jeg hadde ønsket, men jeg har et lite håp om at denne sesongen skal bli litt bedre og at jeg i det minste får tid til noen fine flyturer i Norge.

Hva er det beste frynsegodet du får hos Sonat?

Jeg har allerede nevnt de fantastiske kollegene mine. Det er nok for meg den største frynsegoden, vi har et utrolig bra sosialt miljø og er flinke til å treffes i både faglige og sosiale settinger ettersom vi ikke jobber sammen til daglig. Det er også flere turer og arrangementer hvert år der man får mulighet til å bli godt kjent med hverandres familier.

I tillegg til dette kan jeg nevne at vi har en veldig god lønnsmodell som gjør at jeg kan være fleksibel med tanke på hvor mye jeg jobber fra måned til måned. Dette passer meg veldig godt i en situasjon der jeg har lyst til å tilbringe mer tid med familien og hvor jeg kan klare meg med litt mindre enn 100% stilling.

Det er mange andre ting jeg også kunne trukket frem (reelle tanker om etikk, en rettferdig avgjørelsesprosess, tillit, faglig kompetanse, en utrolig sympatisk og forståelsesfull sjef) men det ville kreve et helt nytt intervju å gå gjennom alt sammen.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Kjartan Storli
Oslo
Karl Johans gate 13
0154
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment