Bli bedre kjent med Thomas Eyde
Publisert 07.05.2019
Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.
Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
Siden i høst har jeg jobbet for en bank som i hovedsak tilbyr forbrukslån, kredittkort og delbetalingsløsninger. Jeg sitter i teamet med ansvar for integrasjoner med bla bankens fagsystemer, og her er det for det meste vedlikeholdsarbeid.
Det spennende akkurat nå, er det nye gjeldsregisteret som skal være operativt til sommeren. Banken er pålagt å ha sine integrasjoner klare til samme tid. Vi snuser litt på å tilnærme oss en løsning basert på event sourcing, som så langt ser lovende ut.
Hvor lenge har du jobbet som utvikler?
Siden 1997 omkring. Drømmen var egentlig å bli elektronikk-ingeniør, men etter utdannelse og tid i forsvaret var det nedgangstider i den bransjen, og alle skulle ha sivilingeniører med minimum 5 års relevant erfaring. Etter noen kjedelige år i en av forsvarets den gang tre forsyningskommandoer, fikk jeg min første utvikler jobb via en venn i bransjen. Fra da av visste jeg hvor i arbeidslivet jeg hørte hjemme.
Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Jeg har lyst til å si nyutvikling, men det er egentlig ikke det. Det er mer å sette meg inn i problemstillinger, forstå dem, og finne gode tekniske løsninger som inspirerer meg mest. Og å implementere dem, selvfølgelig. Og dette kan gjøres i alle typer kodebaser, ikke bare “green field”. Kan jeg lære nye metoder og teknologier samtidig, desto bedre.
I det siste har jeg brydd meg stadig mer om software design og arkitektur, fordi jeg ser alt for ofte hvor dårlig stell det er med kodebaser som har blitt til uten at man har gitt det særlig omtanke. Man er gjerne flinke til å kartlegge og definere teknologier og komponenter på infrastruktur-nivå, men så glemmer man litt at det samme er nødvendig for den programvaren som skal binde alt dette sammen.
Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Nå for tiden går det kun i C#. Det har ikke vært arbeidsrelevant å benytte andre programmeringsspråk. Jeg synes F# har noen spennende konsepter, og noen av dem sklir inn i C# etterhvert, selv om jeg mistenker at de funksjonelle programmererne trekker litt på smilebåndet når jeg sier det. Jeg har jobbet endel frontend tidligere, så jeg føler jeg kan min javascript også.
Karrieren min startet med Visual Basic, IIS og ActiveX-komponenter. VB er et mye bedre språk enn ryktet tilsier, men VB.NET har aldri tiltalt meg. Det er noe med reinnkarnasjonen i .NET som har mistet noe som gjorde språket bra.
Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?
Blog, blog og blog. Jeg må lese artikler skrevet av folk som kan det, og som går rett på sak. Eller bøker. Jeg har som regel ikke tålmodighet til å se en video, enten den beskriver et interessant konsept eller er opptaket fra det beste sporet på NDC. Tekst kan jeg scanne gjennom for å finne den informasjonen jeg mangler, det samme er ikke like enkelt med video.
Og så må det helst være umiddelbart anvendbart. En ting er å lese teorien, mens den fulle forståelsen gjerne ikke kommer før jeg prøver det ut i praksis.
Hvor mye programmerer du på fritiden?
Det går i bølger. Mindre nå enn før. Familie og andre fritidsaktiviteter legger beslag på det meste av fritiden, men jeg er fornøyd med det. De gangene jeg får tid, prøver jeg å tidsbegrense det til noe som lar seg fullføre på en kveld, eller den tiden jeg har til rådighet. Det er så kjedelig å ha uferdige ting liggende og slenge rundt. Så det blir med små proof of concepts for å demonstrere om jeg har skjønt et konsept, eller finne ut av hvor vanskelig en ting kan være.
Hva er det beste frynsegodet du får?
Godt arbeidsmiljø og kolleger. Uten tvil! En gammel kollega og venn brukte lang tid på å overbevise meg om at jeg hører hjemme i Sonat. Det tok lang tid fordi jeg i grunnen hadde det bra der jeg var, og Oslo-kontoret var fortsatt i oppstartsfasen. Da hjelper det ikke meg at Bergen har et helt unikt miljø, for det er ingen garantier for at man får det til i en annen by.
Men den innstillingen har vist seg å være fullstendig ubegrunnet. På papiret ser det ikke ut som om vi har så mye mer enn andre konsulentselskaper, eller gjør ting så veldig anderledes. Men så er det stemningen som oppstår når vi treffes, om det er på neste fagdag, fellestur eller familietur. Det er vanskelig å beskrive, men man føler seg alltid velkommen og verdsatt, at man bidrar ikke bare faglig, men også til miljøet selv.
En ting er faktisk unikt, og det har de hjemme lagt spesielt merke til også. Sonat legger opp til at selskapet skal omfavne hele familien, ikke bare oss som jobber der. En ting er at julebord alltid er med partnere, og at vinterturen er med hele familien. Men det gjennomføres så bra!
Også tar Sonat faglig oppdatering på alvor: Heldagsseminarer en gang i måneden, med lønn! Det har jeg ikke vært med på før.