Hero

Bli bedre kjent med Andreas Vikne

Av Andreas Vikne

Publisert 08.11.2024

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Backend-utvikler som for tiden er utleid til DNB hvor jeg jobber på aksjehandel-løsningen deres. Der utvikler jeg API-er, vedlikeholder og moderniserer løsningen.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Har to faste dager på kontoret hos kunden, ellers blir det hjemmekontor.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Jobber nå på aksjehandel-løsningen til DNB, som er DNB sin web-baserte løsning for kjøp og salg av finansielle instrumenter. Der er det en del integrasjoner mot ulike API-er som utvikles og vedlikeholdes. Jeg jobber også med eksisterende og nye API-er internt i DNB. I tillegg er modernisering en stor del av prosjektet, hvor vi tar i bruk nyere teknologi og oppgraderer eldre systemer.

Når begynte du å jobbe som utvikler?

Begynte som utvikler høsten 2018.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Startet som konsulent hos Bouvet i 2018 og var fast utleid til KS fra samme tidspunkt. Våren 2022 begynte jeg hos Sonat, samtidig som jeg begynte i prosjektet hos DNB.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Tror jeg startet på ungdomskolen med å leke litt med HTML og JavaScript før det ble litt scripting, VisualBasic og Java på videregående.

Hva slags utdannelse har du?

Master i programutvikling fra Universitet i Bergen/Høgskulen på Vestlandet.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Koder mest på backend-siden, så plattform er vel alt fra kundens egne servere til alle de ulike skyløsningene.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Har brukt Linux fra starten av studiene helt til 2022, men nå foretrekker jeg Mac. Bruker også en del Windows, det fungerer så lenge jeg har WSL tilgjengelig.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

I hovedsak Java, men har også kodet en god del i Kotlin. På fritiden benytter jeg også litt Python og Svelte.

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Liker Kotlin veldig godt, velger ofte det til egne prosjekter på fritiden, men er også glad i Python. Det kommer litt an på hva som skal løses.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Har blitt veldig glad i Intellij IDEA (eller en annen JetBrains IDE) og så trenger jeg en bash terminal med Git. Da har jeg alt for å kode, teste og publisere kode.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Liker å jobbe med store oppgaver som er litt utfordrende og hvor jeg kan lære noe nytt. Gjerne et prosjekt jeg kan følge fra starten med gode muligheter til å påvirke løsningene.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Jeg deltar på fagdagene i regi av Sonat som vi har nesten hver måned, leser nyheter og bloggposter, deltar på konferanser og har hobby-prosjekter hvor jeg ofte prøver ny teknologi.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Vanskelig å ikke nevne AI her. Tror vi fortsatt har mye potensial å hente fra ulike AI-verktøyer. Endrer kanskje ikke hverdagen helt, men tror den vil påvirke den mer.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Her må jeg igjen nevnte AI. Både for bedre løsninger og som hjelpemiddel i hverdagen. Bruker det litt, men har lyst å lære mer og å kunne utnytte AI i større grad.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Det varierer en del etter sesong og hvor travel hverdagen er, men har alltid flere parallelle prosjekter gående, så det blir nok noe i hvert fall hver måned.

Har du noen (andre) hobbyer?

Veldig glad i å stå på ski, alt fra langrenn klassisk/skøyting, topptur og alpint. Når det ikke er snø så drar jeg gjerne på surfeturer, typisk enten sør til Jæren eller nord til Hoddevika. Jeg har også danset en del kubansk salsa og liker generelt å være i aktivitet, om det er løping, trening, buldring eller generelt sportsaktiviteter. Ellers er jeg glad i å reise.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

At løsningene jeg lager kan være nyttige og at de kan forbedre hverdagen til folk. I tillegg er det også ganske kjekt å sitte og kode på slike løsninger, når man virkelig får jobbe konsentrert og kode opp en god løsning på en vanskelig utfordring som gjerne har tatt litt tid å komme frem til.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Det kan fort bli mye sitting foran skjermen som kan føre til stive muskler. Viktig å variere sittestilling/stå litt, og ellers huske å ta pauser, noe som ikke alltid er like lett når man sitter dypt konsentrert i et interessant kodeproblem.

Hva er det beste frynsegodet du får?

Fleksibiliteten, både fleksibel arbeidstid og at jeg velger litt selv hvor mye jeg vil jobbe.

Hvorfor er du en “Sonater”?

På grunn av alle folkene. Her har vi det både hyggelig sosialt og et veldig sterkt faglig miljø hvor man lærer mye av hverandre på blant annet fagdager.

Hvor søker du hjelp når du trenger det?

Blir mye Google, men nå mye oftere ChatGPT/Copilot. Ellers er det alltid nyttig og kjekt å sparre med kollegaer. Når det kommer til mindre tekniske problemer er ofte samboeren min den beste hjelpen.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Kjartan Storli
Oslo
Karl Johans gate 13
0154
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment