Hero

Bli bedre kjent med Jonas Waage

Publisert 14.10.2021

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Jeg er for øyeblikket backend utvikler hos Tv2. Jeg jobber på et team som arbeider med metadata rundt tv sendinger. Oppgavene består hovedsakelig i å designe, implementere og vedlikeholde systemer for å tilby data til andre i Tv2.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Det siste året har det gått mest i hjemmekontor, noe som har vært litt utfordrende i en liten leilighet med samboer og to barn. Nå er vi heldigvis delvis tilbake på kontoret hos kunde, samt at vi flytter inn i en ny leilighet i Januar!

Når begynte du å jobbe som utvikler?

Jeg begynte like før jeg var ferdig med mastergraden min, en gang i 2012 tror jeg.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Som konsulent i Sonat har jeg jobbet hos Evry (Nå Tieto-Evry),  NextGenTel og nå Tv2. Før det jobbet jeg litt frilans med en AR applikasjon og en liten stund med forskning hos UiB.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Fra jeg var 15 scriptet jeg litt, men jeg tror jeg var rundt 21 når jeg begynte å programmere skikkelig. Det første jeg begynte med var C++ og et dataanalyse rammeverk som heter ROOT. Det var noe vi brukte i et introduksjonsfag i fysikk. Jeg tror det skal godt gjøres å ha en mer forvirrende introduksjon til programmering enn C++ og ROOT, men jeg synes det var fantastisk gøy.

Hva slags utdannelse har du?

Jeg begynte på en bachelorgrad i fysikk ved UiB, som etterhvert ble til en mastergrad i informatikk ved UiB.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Jeg utvikler for det meste software for en Java VM som kjører på en eller annen Linux variant.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Jeg liker best macOs eller en eller annen Linux.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

På jobb blir det stort sett Kotlin, Java, Scala og SQL. Det blir også alltid litt Python og Javascript til forskjellig, samt at jeg har kodet litt Rust på fritiden i det siste.

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Har ingen favoritt, men har en del språktrekk jeg liker og ikke liker. Jeg liker stort sett språk med statiske typer, og jeg har sansen for eksplisitt konvertering mellom typer. Selv etter å ha prøvd Rust en del, så må jeg si at jeg stort sett liker exceptions for feilhåndtering fremfor resultat typer.

Det finnes en del situasjoner hvor jeg liker resultat typer bedre, men det er fint å ha tilgang til exceptions. 

Jeg er heller ikke glad i mye bruk av reflection, makroer eller fri operator overloading, noe som noen språk økosystemer promotere mer enn andre.

Hvilke tre verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Jeg klarer meg ikke uten touchpaden på MacBooken, IntelliJ og Iterm2.Jeg liker å jobbe på en laptop uten mus. Det gjør at jeg kan jobbe fra hvor som helst uten noe særlig oppstartstid. MacBook touchpad og macOs er i en egen klasse for det.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Litt variert. Å grave seg dypt ned i en vanskelig feilsituasjon synes jeg ofte er lærerikt og givende, men jeg liker kanskje aller best å skape noe som fungerer bra til sitt formål, samme hva det er.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Jeg er stort sett alltid med på fagdagene vi har i Sonat, og jeg reiser på Booster og JavaZone hvert år. Ellers så leser jeg mye artikler fra diverse Atom/RSS feeds, samt at jeg som oftest jobber med diverse programmeringsprosjekter på fritiden. De ender ofte opp med at jeg må lese mye og diskutere med kollegaer og venner for å prøve å finne ut av problemer jeg støter på.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Skulle gjerne vært bedre i flere områder av matematikk.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Jeg pleier reise på JavaZone i Oslo og Booster her i Bergen. Jeg synes Booster har et veldig bra format og det er gøy med en konferanse lokalt her i Bergen, så den er kanskje den viktigste for øyeblikket.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke?

Bidrar ikke fast noe sted, men jeg bidrar dersom jeg finner feil, eller dersom jeg trenger en utvidelse selv.Hvor mye programmerer du på fritiden?

Programmerer kanskje rundt 1 time på fritiden hver dag i snitt.

Har du noen (andre) hobbyer?

For et par år siden kjøpte jeg meg et 10” dobson teleskop, det har blitt en del visuell observasjon av en del planeter, tåker, kulehoper og galakser gjennom det. Jeg har også begynt litt med astrofoto på lavt nivå. Det er utfordrende og gøy.

Ellers så spiller jeg en del Magic The Gathering med en vennegjeng, samt prøver å holde meg i form med litt fotball og brasiliansk jiu jitsu.

Føler at du får den lønnen du fortjener?

Tungt spørsmål. Som humanist så kan vel spørsmålet oversettes til noe sånt som: Maksimer humanistiske mål gitt humanistiske restriksjoner over lønnen min - altså, jeg vet ikke.

Hvorfor er du en “Sonater”?

Jeg liker meg i Sonat, fordi vi har det gøy sammen, og fordi vi gjennom månedlige fagdager velger å prioritere faget vårt.


To korte!

1. Star Wars eller Star Trek: Helt klart Firefly.


2. Harry Potter eller Ringenes Herre: Tror jeg må gå for den norske oversettelsen av Harry Potter. Ingenting som å fyre avgårde en lamstivogsløvus eller to.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad