Hero

Bli bedre kjent med Marius Ludvigsen

Av Marius Ludvigsen og Geir Lillebø

Publisert 09.05.2022

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Eg er for tida fullstack-utvikler hos iMove. Der er eg ein del av teamet som tar seg av onboarding. Det består blant anna av betaling, kundeadministrasjon, og ein del ting til. Arbeidsoppgavene er varierte. Alt fra fleksible react pakkar som kan brukes for mange ulike kundar, med ulik styling og oppførsel, til integrasjon mot autopass for å få viderefakturert autopass passeringer.

I tillegg til iMove skal eg inn ein dag i veka å hjelpe Volte. Dei er i oppstartsfasen med ny frontend for sine kundar. Det blir veldig spennande.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Pleier jo å jobbe ute hos kunder. Men det blir ein miks av heimekontor og å være på kontoret. Vanligvis to dagar i veka på kontoret.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
I det siste har eg jobba med å skrive om checkout koden vår til ein sjølvstendig npm pakke, sånn at den kan gjenbrukast fleire plassar. Har samarbeida med finn.no for å få inn pakken på deira sider, med deira tema, Så om du bestiller ein bil fra iMove på finn.no sine sider er det den pakken som tar seg av bestillinga.

Når begynte du å jobbe som utvikler?

Begynte som utviklar i 2012. Rett etter studiene.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Har vert litt forskjellige plassar. Før Sonat var eg i Vimond, og det er vel den plassen eg har vore lengst i karrieren så langt. Trur det er sunt å flytte litt på seg innimellom, og det er vel derfor eg syns det er kjekt å være konsulent.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Prøvde å lære meg C når eg var rundt 16. Hadde lyst til å lære å lage spel, men klarte ikkje å lage noko fornuftig før eg begynte å studere når eg var 19.

Hva slags utdannelse har du?

Eg har ein bachelor i data frå Høgskulen på vestlandet. Og så har eg ein master i datateknikk frå NTNU.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Det går for det meste i javascript for enten browser, eller javascript for node i docker.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Brukte i veldig mangen år Linux, og foretrekker egentlig det. Men for tiden bruker eg Mac, mest fordi eg ikkje vil bruke tida mi på å overkomme unike problem ein støter på som Linux desktop bruker.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Det går kun i javascript, men eg er veldig glad i å lære nye programmeringsspråk. Synes for eksempel at funksjonell programmering er veldig gøy. Så har eksperimentert ein del med Haskell, Rust og Elm på fritida.

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Det må nesten bli javascript. Syns jo Haskell og Rust er meir sexy. Men syns egentlig javascript har blitt eit veldig bra språk i 2022. Spesielt om du bruker det med typescript.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
Vim og git.

Eg gjer all kodinga mi i vim. Syns snarveiane og dei ulike modusa i vim er geniale. Git er heilt essensielt for å samarbeide på samme kodebase med fleire. Blir bare enda bedre gjennom GitHub, med pull requests og actions.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Leser litt forskjellige it-sider med jevne mellomrom. I tillegg har eg ein plugin til chrome som heiter daily.dev, som gir ei alternativ “landingsside” i chrome, full av artiklar om utvikling. Abonnerer også på eit par nyhetsbrev, console.dev er kanskje det beste.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?

Det var mange buzzwords i samme setning :P. Men det er veldig stor forskjell når eg ser tilbake på da eg var konsulent i TV2 rundt 2013, og vi måtte ha hjelp av driftsavdelingen på jevnlig basis for å oppdatere versjoner av java, database osv. I tillegg til å deploye kode til 8 forskjellige fysiske maskiner.

Det er veldig mykje enklare i dag, når du kan definere opp kva versjon av node koden din skal kjøre på og alt anna inne i docker, og så kan du fortelle kubernetes at du vil ha 4 pods av samme tjeneste, eller til og med få tjenesten til å skalere ved behov 😍.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Har jobbet lite med maskinlæring, så kunne tenkt meg å lære meir om det.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Relativt jevnlig. Har nok vore flest gonger på booster. Det er veldig bra å ha ein god konferanse lokalt, for det er ikkje alltid det passer så godt å reise vekk.

Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?

Har ingen eg bidrar til sånn jevnlig, men prøver å bidra om eit bibliotek eg bruker manglar noko, eller eg oppdagar ein bug.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Det varierer ein god del. Får av og til idear som må testes ut, og då kan det bli ein god del.

Har du noen (andre) hobbyer?

Syklar ein del på landeveissykkel. Har deltatt eit par gonger på Bergen - Voss. Og i år var eg med på amatørutgava av Flandern rundt. Det var veldig kjekt.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Løse nye problem, og å lage ting som gjer andre sin kvardag lettare.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Egentlig ikkje. Kjem ikkje på nokon akkurat no i alle fall.

Føler at du får den lønnen du fortjener?

Litt vanskelig spørsmål. Eg er ikkje misfornøyd med lønna, men syns kanskje det er andre yrkesgrupper som også fortjener god lønn.

Hvorfor er du en “Sonater”?

Fordi eg gjennom Sonat får spennande oppdrag, uten at nokon maser på at eg må få opp faktureringsgraden, eller lignande. Du blir stolt på, og får frihet til å gjere som du vil i stor grad. I tillegg er det mykje kjekke folk, og fagdagar og andre sosiale begivenhetar er veldig kjekt.


Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment