Hero

Bli bedre kjent med Nicholas Mowatt

Av Nicholas Mowatt

Publisert 12.05.2023

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?
Jeg jobber som Seniorkonsulent og fra 1. juni er jeg også engasjert som fagleder for cloud, arkitektur og backend. Oppgavene blir jo i stor grad styrt av prosjekt, så det kan være alt fra tidligere prosjekter innenfor maskinlæring og data engineering til mitt nåværende prosjekt hvor fokuset er systemutvikling og arkitektur.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?
Mitt forrige prosjekt var hos en kunde i Oslo, så da ble det mye hjemmekontor. I mitt nåværende prosjekt er vi en gjeng som stort sett sitter på Sonat sitt kontor. Ellers er det veldig fint å ha fleksibilitet til å sitte på hjemmekontor når det passer seg.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?
I mitt forrige prosjekt jobbet jeg som Data Engineer hvor fokuset var på maskinlæring og data pipelines i Azure. I hovedsak knyttet til klassifiseringsproblemer rundt tekstdokumenter hvor man for eksempel prøver å mene noe om innholdet i dokumenter for så å plassere disse riktig sted.

I mitt nåværende prosjekt skal vi lage en ny nettside med en tilhørende integrasjonsplattform for en kunde, hvor fokuset mitt er systemutvikling og arkitektur. Da er det Azure, .Net og Event Sourcing som står i sentrum.

Når begynte du å jobbe som utvikler?
Jeg begynte å jobbe deltid som utvikler ved siden av mastergraden i 2015.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?
Jeg har jobbet i Sonat i litt over ett år. Før det jobbet jeg seks år i et oppstartsselskap som lager programvare for oljesektoren.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?
Programmerte vel første gang på videregående. Da hadde vi valgfag i IT hvor vi drev med ActionScript.

Hva slags utdannelse har du?
Bachelor i Informasjonsteknologi og Mastergrad i Innovasjon og Entreprenørskap.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?
Mac :)

Hvilke programmeringsspråk benytter du?
Akkurat nå blir det mye .Net på arbeid. Ellers har jeg nok programmert mest i Python og bruker det til alt som omhandler maskinlæring. Har også veldig sansen for Go og Rust der det egner seg.

Hva er favorittspråket og hvorfor?
Selv om Python er det språket jeg er definitivt mest effektiv i, så har jeg blitt veldig glad i Rust. Det er jo et veldig robust språk og har en kompilator som fanger opp veldig mange feil tidlig og hjelper deg underveis i utviklingen. I tillegg til veldig god tilgang på iteratorer, pattern matching osv. så er det også ekstremt kjapt. Men alt til sitt formål :)

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?
VSCode og Docker. VSCode er lettbeint og har man behov for utvidet funksjonalitet finnes det sannsynligvis en plugin for det.
Docker bruker jeg mye til utvikling lokalt. Hvis jeg ønsker for eksempel å prøve et nytt bibliotek for maskinlæring eller en ny database, så finnes det sannsynligvis et Docker image for det som man kan laste ned og kjøre (stort sett) friksjonsfritt.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?
Liker godt å jobbe med ny-utvikling, og da gjerne som en del i et team. Om man kommer inn tidlig i prosessen slik at man får et forhold til forretningssiden av det man skal løse og at man muligens kan påvirke, så er det midt i blinken.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Surfing på nett på sider som YouTube, Reddit, LinkedIn, Twitter. Ellers har vi gode fagdager i Sonat, også tar jeg nettkurs på Udemy i ny og ne.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?
Jeg tror språkmodeller og applikasjoner som baserer seg på slik teknologi vil påvirke i stor grad fremover. Nå har jo man sett en stund at Copilot er et ekstremt effektivt verktøy. I tillegg har vel de fleste sett hva ChatGPT er godt for. Så det å bruke slike verktøy som støttespillere når man programmerer er helt supert.
Det er viktig å være kritisk til svarene man får, og jeg tror ikke nødvendigvis at vi skal la maskinene programmere for oss enda, men at man kan bruke det som en sparringspartner er helt sikkert.

Hvor mye programmerer du på fritiden?
Det varierer veldig. Noen uker kan det være ingenting etter arbeidstid, men om jeg kommer over noe spennende som jeg ønsker å sette meg inn i så kan jeg godt sitte et par timer hver kveld. Når det nærmer seg jul er det jo Advent of Code så da blir det alltid en god del.

Har du noen (andre) hobbyer?
Er glad i å trene variert. Så forsøker å opprettholde formen i løping, svømming og sykling. Jeg har også blitt glad i å buldre, så jeg forsøker å finne tid til det. Det blir også litt dataspill på kveldene med gode kollegaer.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?
Er noe veldig tilfredsstillende og mentalt stimulerende ved å stadig løse nye problemer. I tillegg er det et fagfelt i stor utvikling, så det er alltid noe spennende å grave seg ned i og man blir aldri utlært.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?
Det er jo fort gjort at man blir mye stillesittende. Men har stor tro på å se litt vekk fra skjermen ila dagen og få beveget seg litt. Da tror jeg også man blir mer produktiv.

Føler at du får den lønnen du fortjener?
Ja :)

Hva er det beste frynsegodet du får?
Fleksibel arbeidstid, fagdager, sosiale tilstelninger og gode kollegaer.

Hvorfor er du en “Sonater”?
God gjeng med flinke og hyggelige folk.

Hvor søker du hjelp når du trenger det?
Google/Stack Overflow eller spør flinke kollegaer på #slackoverflow.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment