Hero

Bli bedre kjent med Øyvind Øyen

Publisert 10.10.2019

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

I Sonat er jeg ansatt som full stack utvikler. Det er kun delvis dekkende for hva jeg egentlig gjør, siden det er i stor grad kunden som definerer hva den egentlige stillingen er til enhver tid. I tillegg til programmering går mye tid til arkitektur, konfigurering, database, optimalisering. Men det er kanskje nettopp dette en fullstack utvikler driver med.



Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?


Jeg foretrekker å sitte hos kunden hvis jeg er del av et team. Hvis jeg i perioder gjør mye rutinearbeid er det greit å sitte hjemme for seg selv for å unngå forstyrrelser, men de fleste kunder ønsker at du er tilstede. Jeg er sjelden på kontoret.



Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?


For tiden jobber jeg for DnB Liv der jeg er med i et team med 3 på backend hvor én er arkitekt, 4 på frontend og en designer. Jeg programmerer frontend og backend. Vi lager ny pensjonsportal som skal lanseres i november. Det er en omfattende applikasjon laget med react/redux/saga mot .net core. Den erstatter en asp-løsning fra 2010.

Før dette laget jeg en løsning basert på tilsvarende teknologi for Internsikring. Applikasjonen er et HMS styringssystem som hjelper bedrifter å organisere ansatte, rapportere offentlige dokumenter, prosjektstyring, timelister m.m.

Ellers har jeg deltatt i større og mindre prosjekter for blant andre Rolls Royce, Equinor, BKK, Norwegian Hull Club.



Hvor lenge har du jobbet som utvikler?


Jeg har jobbet som utvikler siden 1998. Det betyr at jeg har vært borti veldig mye rart og jeg vet hva com og dll-hell er. Mye av det jeg lærte er ubrukelig i dag, men vi visste ikke bedre… Uansett kan man ikke basere seg på å bare kunne én ting gjennom en hel karriere. Særlig i vår hverdag er det ingenting som står stille.



Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?


Faglig oppdatering er en kontinuerlig prosess. Heldigvis er det slik at jo mer og oftere man opplyser seg selv, jo enklere er det å fortsette. Jeg trodde på et tidspunkt at jeg ikke ville klare å følge med i det høye tempoet, men innså, med litt hjelp, at det ikke stemte. Derfor tar jeg de utfordringene som gis og foretrekker alltid å jobbe med nye ting. Som jeg ikke kan.

Vi er så heldige at vi har fagdag med Sonat hver måned. Noe av målsettingen med disse er at konsulentene skal få litt mer enn overfladisk kjennskap til noe annet enn det de driver med til daglig.

Som oftest er det utfordringer hos kunden trigger behovet for å lære noe nytt. Jeg benytter meg av artikler, Udemy, EggHead, PluralSight etc. for å gå i dybden. I hverdagen er det StackOverflow og tilsvarende som gjelder. I praksis driver vi jo med kontinuerlig faglig oppdatering.

Ellers er det alltid mulig å få svar på vår egen slack kanal.



Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?


Før klarte jeg meg ikke uten Total Commander, men de siste årene har jeg blitt svært mye mindre bundet av verktøy eller platform.

Jeg må likevel innrømme at jeg er storforbruker av verktøy fra Jetbrains. Og jeg foretrekker mac.



Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?


Et vanskelig spørsmål siden de aller fleste oppgaver er helt greie. Det er enklere å si hva jeg ikke liker å jobbe med, f.eks. skrive om eller flikke på gammel kode fordi noen mener det er billigere enn å starte på nytt. Det suger!

Jeg liker å sette opp og legge til rette for nye prosjekter, som arkitekt. Det er kjekt å bygge fin generisk og effektiv kode. Noe jeg også liker er å lage obskur javascriptkode fordi det er mulig med det rare språket.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

En trend som har brukt mange år på å etablere seg er at ux-designere har stor innvirkning på det som produseres. Det har nesten gått for langt den andre veien. Fordelen for frontend utviklere er at man slipper å gjøre ting feil mange ganger. Ulempen er at man gjerne tvinges til å implementere noe man er svært uenig i. Uansett, årsaken til denne lange modningstiden er at ux-designerfaget også har modnet. Flere og flere kan levere kode, de har kastet mac’en og aksepterer sin viktige posisjon som deltaker i et team.

Jeg tror det snart er allment akseptert at ux koster 20% av et frontendprosjekt. For utviklere betyr det at ux-designer er tilstede i hele prosjektets levetid noe som forenkler vår hverdag.

Mer generelt tror jeg at kontainere og mikrotjenester vil fortsette å vokse, strengere personvern vil gi oss kontinuerlige utfordringer og sikkerheten må stadig forbedres i alle ledd.



Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?


Jeg har ikke jobbet i dybden med sky og kontainere, kun vært forbruker av ferdig konfigurerte systemer. Dette er noe jeg kunne tenke meg å lære mer om.

Jeg har heller aldri vært med i prosjekter som lager native mobilapplikasjoner. Det er sikkert overkommelig å lære seg, men uten å være deltaker et prosjekt er det alltid vanskelig å finne tid til å lage noe skikkelig.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment