Hero

Bli bedre kjent med Terje Tjervaag

Av Terje Tjervaag

Publisert 13.09.2022

Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Jeg jobber for tiden som agile lead for appteamet til Sparebanken Vest. Det betyr at jeg jobber sammen med produkteier for å sette retningen og hjelper teamet med god flyt. I tillegg jobber jeg som utvikler på iOS-appene til SPV.


Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Jeg jobber så godt som bare på kontorene til Sparebanken Vest. Jeg trives godt sammen med teamet mitt der, vi har gode diskusjoner gjennom hele dagen.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Å jobbe for en bank svinger alltid mellom spennende nye prosjekter og prosjekter som oppstår for å dekke stadige endringer i lover og regulativer; bankverdenen er i en vanvittig endring for tiden. Den siste tiden er ikke noe unntak. Vi har jobbet med nye innloggingsmetoder, biometri og innlogging fra pushvarsel, i både privat- og bedriftsappene til SPV.


Når begynte du å jobbe som utvikler?

Jeg hadde en tjuvstart som utvikler i 2001: tredjeåret i universitetsutdanningen min var et praksisår hos ABB Offshore Systems utenfor Oslo. Den første utviklerjobben jeg hadde etter jeg var ferdig å studere var for Siemens i Bergen i 2004.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Nei, tvert om vil jeg si. Jeg har mange år som konsulent bak meg og har vært hos mange ulike kunder på mange ulike slags prosjekter.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg fant nylig igjen boka Du og Dino lærer Basic. Jeg har gode minner om den fra når jeg var rundt 10 år. Min tvillingbror Øyvind og jeg lagde et tekstbasert spill fra det vi lærte oss.

Hva slags utdannelse har du?

Jeg har en bachelorgrad i Information Systems Engineering fra University of Surrey i England.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

For tiden jobber jeg mye i Swift på iOS, men jeg trives også godt på frontend for web, og er innom både .NET og Java.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Jeg er Mac-bruker på min hals, fra når de kom ut med OS X i 2001.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Jeg er etterhvert veldig komfortabel i Swift, men har vært innom mange språk, bl.a. JavaScript og TypeScript, Kotlin, Java, C#, Ruby, Python, C, Objective-C og C++.

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Jeg er blitt veldig glad i Swift, det er et moderne språk med stadig nye dybder å lære seg, og mange fiffige løsninger for å skrive god kode.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

En todo-liste, med en del organiseringsmuligheter, er helt uunværlig for meg. Jeg får tømt hodet og finner igjen oppgaver, ideer, neste steg i prosjekter, diskusjonsemner og alt mulig annet. Min favoritt-app i sjangeren har lenge vært Things på iOS og Mac, men jeg tester ut Todoist for tiden siden den også støtter Android, og det virker lovende!

I tillegg greier jeg meg ikke lenger uten en passordmanager. 1Password har funket veldig bra for meg her. Så lenge jeg husker passordet til passordmanageren så håndterer den alle andre passord og innlogginger for meg. Utrolig komfortabelt der jeg tidligere gjenbrukte det samme passordet mange steder. Skrekk og gru.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Jeg trives aller best med å jobbe med oppgaver der jeg vet at det jeg lager gjør en forskjell for noen - når jeg vet at det enten vil hjelpe noen med noe de ikke fikk til tidligere, eller glede noen. Jeg blir også veldig motivert av at det haster litt og vi er et godt lag som jobber hardt for å finne løsningene.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Det å leke meg på en datamaskin har alltid vært en del av hverdagen helt fra jeg var liten, og jeg er veldig glad for at den gleden aldri har forlatt meg. Jeg er overbevist om at jeg ikke hadde vært der jeg er i dag uten fascinasjonen av vakre lysende piksler på en skjerm, fra ensfarget grønn til millioner av farger, av modemer, lokalnett, internett, skrivere i alle former, mobiltelefoner og andre mobilenheter og programmene og elektronikkene bak det hele. Jeg er alltid nysgjerrig på nye ting og elsker å utforske og ta fra hverandre og sette sammen.

Den samme nysgjerrigheten driver meg til å lytte til faglige podcaster, lese bøker og bloggposter og teste ut nye språk, plattformer og metoder i praksis.

Jeg utfordret også meg selv nylig med en måned der jeg kun brukte skjermleseren VoiceOver på telefonen min, for å bedre sette meg inn i apphverdagen til de som er avhengig av slike verktøy. Det lærte meg utrolig mye og ga meg en skikkelig dytt i retning av å utvikle meg mer innen universell utforming.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Universell utforming har ligget som en av de røde trådene opp gjennom, både i web- og apputvikling. Dette er noe som det siste året har blitt mer og mer viktig for meg, og som jeg gjerne skulle hatt mer erfaring med og kunnet mer om.

Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Jeg har vært glad i å se litt ulike ting og har ikke gjentatt besøk på noen konferanse. De to beste konferansene jeg har vært på har vært Smashing Conference med tilhørende workshop i New York, og den nå nedlagte Ull-konferansen i Irland som var en utrolig inspirerende samling for Apple og iOS-interesserte.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?

Med stor interesse for sikkerhet, og med flere år innen bank bak meg, er personvern og sikkerhet blitt en veldig naturlig del av hverdagen som gjennomsyrer det meste av det jeg driver med. Det går stort sett ikke en dag uten at vi er innom et spørsmål som dreier seg om hvordan vi best ivaretar kundens data, personlig informasjon og ikke minst penger på en sikker måte.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

I noen perioder er det godt å komme seg litt vekk fra skjermen og drive med andre ting, og i andre perioder kan jeg bli veldig interessert i noe nytt jeg har funnet og bruke masse tid til det på fritiden.

Har du noen (andre) hobbyer?

Jeg driver masse med musikk på fritiden. Jeg spiller selv bl.a. gitar, banjo og trombone, og har stor interesse for lydteknikk. Jeg er akkurat ferdig med innspilling og miks av mitt første plateoppdrag for noen andre.

Jeg er også glad i å holde meg i form, og trener variert med styrketrening, løping og klatring.

Jeg er også etterhvert blitt en ivrig fridykker, og gleder meg nå til høsten kommer og sikten under vann blir klarere!

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

At jeg får bygge noe som noen andre har nytte av, og at jeg får jobbe sammen med andre med samme interesse som meg; å forsøke å gjøre det vi lager til en glede å bruke.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Det kan være lett av og til å grave seg ned i tekniske løsninger på problemer som egentlig løses bedre på andre måter, for eksempel ved at de rette folka settes i kontakt med hverandre. Det er ikke alltid like enkelt å løfte blikket når man sitter dypt inne i noe kode, og spesielt ikke når man egentlig synes det man driver med i tillegg er gøy!

Føler at du får den lønnen du fortjener?

JA

Hva er det beste frynsegodet du får?

Uforskammet god lønn og faglig og sosial kontakt med en gjeng med utrolig smarte hoder og hyggelige folk.

Hvorfor er du en “Sonater”?

Fordi Sonat viser meg stor tillit og gir meg støtte til å utvikle meg dit jeg vil. Jeg trives også veldig godt med alle de hyggelige folka i Sonat, og synes det er veldig kjekt å ha en gjeng med felles interesser men som likevel finnes utenfor mitt faste arbeidsoppdrag - for tiden hos Sparebanken Vest. Jeg vet jeg alltid har noen å gå til om jeg lurer på noe.


Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad