Hero

SONAT BERGEN 10 ÅR!

Av Trine Aa. Tolfsby

Publisert 16.06.2022

Vi skal feire – vi er hele 10 år! Fra den spede begynnelsen i Bergen i 2012, har vi nå vokst oss store og sterke, sprer oss til flere fagfelt, flere byer og nye gründereventyr! En utrolig spennende reise som på alle måter fortjener å feires, for dette kunne vi ikke fått til hadde det ikke vært for alle de fantastiske folkene våre som er med på å bygge den gode kulturen, de gode ideene og som deler velvillig av sin kunnskap og nysgjerrighet for gode løsninger!

Fredag 17. juni møtes vi på Geilo, for en lunsj som klargjør oss for noen spekkede timer med spennende lyntaler, her skal vi dele våre ideer i Ted Talk stil! Før kvelden kommer og vi skal spise, drikke og kose oss sammen ut i de små nattetimer! Vi gleder oss!

Program for lyntaler!

Universell Utfordring

Terje Tjervaag

Spor 1. kl. 13.35

Den 1. mai i år gjorde jeg skjermen på mobiltelefonen min sort og brukte den utelukkende med skjermleseren VoiceOver hele måneden. Dette er historien om hvordan jeg og Nora etterhvert lærte oss å bli venner, en klein billettkontroll på bussen og den ene kvelden jeg ga litt opp og hva det lærte meg. Og ikke minst skal du få noen tips om hva jeg tenker gjør en app eller nettside lettere tilgjengelig for alle.

Gud kastar terning - uvisse i oppdrag og grafstrukturar

Berent Lunde

Spor 2. kl. 13.35

Fysiske modellar blir typisk kombinert med observerte data for eit best mogleg bilete på verda gjennom ein prosess som kallast "data assimilation". Equinor nyttar det for reservoar, værmeldingar nyttar det, samt mange andre felt som oseanografi. Sonat-avdelingen i scientific computing teamet til Equinor har løyst fundamentale teoretiske/matematiske problem i feltet, som gjer data assimilering raskare, smartare med betre modellar, og enklare for brukarar å utføre. Vi har villig delt nyvinngane med verda gjennom open source og paper. I denne presentasjonen vil vår såge om smerte, uvisse, og hugleik etter sanning bli formidla.

Hvordan bruke hjerneforskning til å bli en flinkere utvikler?

Kjell Værøy Ljøstad

Spor 1. kl. 13.55

Kan du bruke nobelprisvinneres forskning til å bli flinkere i jobben din? I denne lyntalen får du tre konkrete tips!

AR for Fagbokforlaget

Lauritz Valved

Spor 2. kl. 13.55

Fra lek til app store: Augmented Reality for sortering av flasker og badeender i klasserommet. Et e-læringsspill for automatiseringsteknikk på videregående.

Hvordan lage killer presentasjoner?

Trine Tolfsby

Spor 1. kl. 14.20

Hvordan vinner du ditt publikum? Hva gjør proffene, det ser så lekende lett ut, hvordan fikser de det? Jeg deler mine beste tips for å lage killer presentasjoner, verktøy man kan bruke i våre fagdager, når vi skal ut å snakke foran kunder eller gud forby – stå på store scener!

F# intro

Didzis Klavins

Spor 2. kl. 14.20

Programmering skal være gøy, og for de fleste betyr det funksjoner og data, ikke vanskelige abstraksjoner eller avanserte konsepter. Med andre ord, små, enkle funksjoner kombinert med rene dataobjekter. F# er et språk som direkte oppfordrer til nettopp dene stilen. Et språk som kan skrives kort, men som likevel gir trygghet i form av et godt typesystem. Det har et avansert økosystem (.Net) i ryggen og er pragmatisk når det gjelder samarbeid med verden rundt. Ikke minst er F# like rask som .Net ellers, ingen omskrivning av treg kode i C. Jeg har brukt F# ett par uker hvert år siden 2014 og jeg skal prøve å vise hvordan det gjør C# koden min bedre.

Is outsourcing a great idea for IT business?

Kateryna Saraieva

Spor 1. kl. 14.40

Is outsourcing a great idea for IT business? You decide. I will just tell you several real life stories about my work in companies with offshoring and nearshoring models. Positive and negative experience, tips, tricks, misconceptions, lessons learned... all the usual stuff.

Google sin "review guidelines"

Jarle Børsheim

Spor 2. kl. 14.40

Eller bare scroller vi gjennom koden fordi det står egentlig ikke noen beskrivelse på hva denne endringen skal løse? Så trykker vi ok og sender en taco-emoji for å få fred til å kode videre på vår greie. Senere sender vi en like godt opplyst PR tilbake igjen til samme person med samme resultat. Og sånn går dagene. I denne talken går jeg gjennom Google sin guideline for Code Reviews og CL (Change List). Kanskje de har noe lurt å komme med?

Søvn

Bendik Johansen

Spor 1. kl. 15.05

Hvorfor sover man egentlig? Og hvordan? Etter 25 års erfaring deler jeg mine nåværende meninger.Burde jeg advare mot bias siden jeg er pro søvn?

Hjemmeautomasjon

Herman Ferre

Spor 2. kl. 15.05

En intro til hjemmeautomatisering ved hjelp av Home Assistant, inkludert en kjapp intro til hvordan man setter det opp, legger inn integrasjoner og lignende.

Hvordan kaste bort sparepengene dine på trading

Stig Hausberg

Spor 1. kl. 15.25

Her skal vi snakke om aksjer, trading og daytrading. En fin mulighet til å lære å spille bort pengene dine på.

C# Minimal Web API magic

Alf Hammerseth

Spor 2. kl. 15.25

Etter at flere språk gikk mot minimal API’s tok det ikke lang tid før C# fulgte etter. Dette er deres tilnærming og denne talken er introduksjon til hvordan dette kan tas i bruk og eksempel ved bruk av Entity Framework In-Memory databasen.

Når kunden ikke vil ha det du lager

Rune Meier

Spor 1. kl. 16.00


Jeg har feilet stort i softwareprosjekter. For noen år siden fikk teamet mitt i oppdrag å bygge en løsning for bestillinger. Dette var en fin og effektiv løsning på web og mobil som skulle effektivisere bestillingsrutinene for større bedrifter og sørge for å utnytte innkjøpsavtalene til kunden maksimalt for å redusere kostnader. Etter å ha investert mye i løsningen, endte det med at vi la det hele ned. Hva gikk feil, og hva lærte vi av det?

K6 - easy load testing for devs

Fredrik Smaamo

Spor 2. kl. 16.00

Black Friday og årets travleste salgsdag for Fjord Line nærmet seg, og vår nye fremoverlente avdelingsleder var litt bekymret for noen nye tjenester vi hadde lansert i fjor sommer. Hvor mye trøkk tåler disse tjenestene, og har vi noen load-tester vi kan kjøre for å simulere “Black Friday trøkk”? Vi hadde en anelse om hvor mye trøkk vi kunne forvente, men ingen erfaring med load-tester. Etter litt googling fant vi https://k6.io/ og har fått litt erfaring med dette verktøyet. Jeg skal gi en kjapp intro om hva k6 er for noe og hva det kan brukes til :slightly_smiling_face:

Nerder for barnevern

Sondre & Andreas

Spor 1. kl. 16.20

Som utleibare datanerder er man vant til å bidra i mange ulike prosjekter med ganske mange ulike formål, som regel at noen skal enten bruke mindre penger eller tjene flere. En gang imellom får vi muligheten til å bidra til noe som faktisk kan bety enda mer for de det gjelder. Et slikt prosjekt var Nasjonal portal for bekymringsmelding der vi i et samarbeid mellom KS og Bufdir laget en løsning med noen helt unike krav. Vi ble nerder for bedre barnevern.

Extreme Ownership

Lars Aaberg

Spor 2. kl. 16.20

Hvordan transformere teamet ditt fra å være bra til å være best ved å utøve Extreme Ownership

Hvordan håndtere et oppdrag som suger (livsenergien ut av deg)

Ricki Sickenger

Spor 1. kl. 16.55

Har du noengang vært i et oppdrag som har gått fra bra til meh, eller til skikkelig kjipt? Hva gjorde du i den situasjonen? Hva bør man gjøre, og kan man gjøre? Og hva kan man lære av det Ricki gjorde? Denne lyntalen handler litt om Ricki sine erfaringer i litt kjipe oppdrag, men mest om hvordan man kan stå i et kjipt oppdrag og fremdeles gjøre en god innsats før man kommer seg videre."

MongoDB Realm

Sondre TJ

Spor 2. kl. 17.00

Hva klarer vi lage med MongoDB Realm på 30 minutter? Live-koding fra scratch. Det blir mange spørsmål og få svar.

Cryptozoologi

Thomas Ellingsen

Spor 1. kl. 17.15

Finnes det udokumenterte men høyst intelligente arter, observert av tusener og beskrevet enhetlig på tvers av epoker, kulturer og religioner, som det fortsatt ikke finnes noen konkrete bevis for? Vi ser litt nærmere på det verdensomspennende fenomenet Cryptozoologi.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad