Hero

Bli bedre kjent med Alf Hammerseth

Publisert 23.01.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste??

Jeg har nettopp avsluttet et prosjekt hos Telenor Norge som ønsket å lage et verktøy for å kunne provisjonere og planlegge innhenting av data fra ulike kilder og utstyr. Før dette prosjektet var dette en større ukentlig jobb hvor de ansatte måtte konfigurere hver enkelt enhet og tidkrevende. Etter fullført prosjekt kan de nå orkestrere på et høyere nivå og dermed kunne gjøre samme jobben men på en mer effektiv måte.

Noen av de andre prosjektene jeg har jobbet med tidligere har vært å lage ny nettbank for en kunde og forvalte og løfte en nettbutikk sin stabilitet og ytelse. Teknologiene involvert i disse prosjektene har vært .NET og ulike UI rammeverk, Angular, AngularJS eller Razr. Det har vært interessant for meg å jobbe med de svakeste leddene i løsninger for å sanke inn low hanging fruit og dette ført til at jeg har jobbet med mye forskjellig.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Mitt aller første prosjekt utenom studie var en prototype for blant annet Røde Kors hvor de ønsket å se hvordan de raskere kunne rapportere inn informasjon om den skadde ute i feltet og dermed gi sykehus eller legevakt mer tid til å forberede seg før ambulanse eller ambulansehelikopter ankom. Dette var laget for håndholdte enheter og jeg jobbet med å lage proof of concept på iOS i et samarbeid med andre studenter.

Etter det har jeg jobbet med utvikling i 4 år. Noe av det jeg har jobbet med har vært med innholdsdrevne nettsider, nettbutikker og et par single page applications. I det siste året har det vært mer arbeid relatert til ytelse og stabiliserings arbeid for en nettbutikk eller utvikle interne verktøy. Om du ikke ser det så er jeg den typiske generalisten og har bred interesse innenfor IT.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Implementasjon av løsninger for å effektivisere rutiner og arbeidsprosesser hos kunder er noe jeg trives best med. Det er noe spesielt å få den øyeblikkelige tilbakemeldingen fra kunden, eller kundens kunde, at du har utgjort en forskjell, en forbedring, og levert verdi. En tett andre plass må være å utfordre seg selv og prøve noe nytt for å se på andre arbeidsoppgaver eller teknologier.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

I studie tiden var det C++ og i første jobb ble det PHP, SQL, CSS3, HTML5 og Javascript. Dette ble etterfulgt av C# og ulike nye frontend teknologier, blant annet Typesript, Angular, og VueJS. Det har blitt en del språk etterhvert og jeg antar denne listen bare vil vokse og ofte opplever jeg at dette er ofte definert fra kunde på grunn av eksisterende løsninger.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Generelt så følger jeg mye med på Hacker News og Reddit under /r/javascript, som er nettsteder som inneholder mye informasjon fra IT-sfæren og en konferanse i året i tillegg til Sonat sine månedlige fagdager. Ved siden av dette så deltar jeg på Meetups i Oslo innenfor den teknologien jeg er nysgjerrig på eller har jobbet en del med og temaet virker interessant.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

I den siste tiden har det blitt mer programmering i fritiden enn tidligere da jeg har tidligere kollega og venner som har eksisterende prosjekter og jeg har startet noen av mine egne. Å gjøre prosjekter på fritiden gir deg en frihet og en mulighet til å ta i bruk teknologi for å løse ulike problemstillinger som ikke er enkelt å gjenskape i arbeidslivet.

Hva er det beste frynsegodet du får?

Tidligere har jeg alltid jobbet i et selskap hvor kunde kom til oss med problemstillinger og oppgaver fremfor å være tettere på kunden. Dette ble ofte upersonlig og gjentagende da eksempelvis jeg hadde 5 kunder med lignende løsninger. Hos Sonat har du har stor påvirkningskraft for hvor og hvem du jobber med i tillegg til at du kommer tettere på kunden og dermed kan levere bedre. Det er også en god følelse å være med i et mindre selskap der alle kjenner alle og hvor du er mer eller mindre er din egen herre.

Siden man jobber tett på kunde og har ansvar for egen leveranse åpner det opp for fleksibilitet hvor du kan sammen med kunde finne beste samarbeidsform for dere begge og det gir også muligheter for å definere sin arbeidsuke. Det kjennes fantastisk ut å få kunne ta del i selskapet og være med å jobbe med det fremover.



Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?


Et vanskelig spørsmål siden de aller fleste oppgaver er helt greie. Det er enklere å si hva jeg ikke liker å jobbe med, f.eks. skrive om eller flikke på gammel kode fordi noen mener det er billigere enn å starte på nytt. Det suger!

Jeg liker å sette opp og legge til rette for nye prosjekter, som arkitekt. Det er kjekt å bygge fin generisk og effektiv kode. Noe jeg også liker er å lage obskur javascriptkode fordi det er mulig med det rare språket.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

En trend som har brukt mange år på å etablere seg er at ux-designere har stor innvirkning på det som produseres. Det har nesten gått for langt den andre veien. Fordelen for frontend utviklere er at man slipper å gjøre ting feil mange ganger. Ulempen er at man gjerne tvinges til å implementere noe man er svært uenig i. Uansett, årsaken til denne lange modningstiden er at ux-designerfaget også har modnet. Flere og flere kan levere kode, de har kastet mac’en og aksepterer sin viktige posisjon som deltaker i et team.

Jeg tror det snart er allment akseptert at ux koster 20% av et frontendprosjekt. For utviklere betyr det at ux-designer er tilstede i hele prosjektets levetid noe som forenkler vår hverdag.

Mer generelt tror jeg at kontainere og mikrotjenester vil fortsette å vokse, strengere personvern vil gi oss kontinuerlige utfordringer og sikkerheten må stadig forbedres i alle ledd.



Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?


Jeg har ikke jobbet i dybden med sky og kontainere, kun vært forbruker av ferdig konfigurerte systemer. Dette er noe jeg kunne tenke meg å lære mer om.

Jeg har heller aldri vært med i prosjekter som lager native mobilapplikasjoner. Det er sikkert overkommelig å lære seg, men uten å være deltaker et prosjekt er det alltid vanskelig å finne tid til å lage noe skikkelig.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi