Bli bedre kjent med Dag Østgulen Heradstveit

Publisert 07.05.2019

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Jeg er seniorkonsulent i Sonat og jobber som utvikler og gjerne også innen feltet (litt buzzword) DevOps hvor jeg også løser problemer som oppstår og hjelper til med økt innsikt i applikasjoner og infrastruktur.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Jeg jobber mest hos kunde, selv om hjemmekontor som oftest er en mulighet. Jeg liker å være sosial, hjemmekontor unngår jeg med mindre jeg må.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Akkurat nå sitter jeg i DNB og jobber på et produkt som heter DNB Puls. Dette er et veldig spennende produkt for mindre bedrifter hvor vi utvikler løsninger som hjelper dem med den daglige økonomien og driften. Vi bruker skytjenester, leker med DevOps og bygger mikrotjenester rundt det hele. Veldig spennende og gøy og som utvikler får man betydelig mer frihet og påvirkningskraft enn det man vanligvis forventer av et prosjekt i bank.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Jeg har jobbet som utvikler siden jeg var ferdig utdannet våren 2012.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Nei, jeg har jobbet som konsulent i to andre selskaper, et stort internasjonalt selskap og et mindre norsk. Jeg har også jobbet i offentlig sektor og laget løsning for datainnsamling og brukerløsninger.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg begynte kanskje litt seint, da jeg var 15 år og noen fortalte meg at C++ var kjempegøy. Jeg var også borti C. Jeg er ikke veldig flink i noen av språkene i dag.

Hva slags utdannelse har du?

Jeg har en master i informasjonsvitenskap fra UiB hvor jeg fokuserte på utvikling og metodologier rundt dette.


Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Jeg utvikler mye mot AWS med Java-baserte tjenester. I tillegg jobber jeg mye med SQL og utvikler en del ting rundt disse. På fritiden utvikler jeg mye som kjører på Kubernetes.


Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Helt klart macOS. Ikke fordi Apple står bak, men fordi macOS irriterer meg minst av alternativene.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

På jobb benytter jeg primært Java og SQL. Hjemme liker jeg å bruke Java, Elm og Haskell.

Hva er favorittspråket og hvorfor?

Jeg skal gå litt mot strømmen her og sier verken Go eller Kotlin. Jeg liker Java best om dagen. De nyere versjonen inneholder en del gode forbedringer og kombinert med Project Lombok og moderne rammeverk er det lite boilerplate. Man har gleden av å kjøre koden sin på (etter min mening) den beste runtime som er laget av mennesker.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Zsh (og da også “Oh My ZSH!”) fordi terminaler er fantastiske verktøy, men også fordi terminaler ikke er det og noen ganger trenger de bare et lite dytt.

Git fordi det hjelper meg i å håndtere kompleksitet gjennom sine kraftige verktøy for å la en hoppe frem og tilbake i tid alt etter som en behøver eller legge kode til side og glemme den til du eventuelt trenger den igjen.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Jeg liker best problemer som krever at man må tenke litt, lese litt og gjerne grave dypere enn man i utgangspunktet hadde tenkt seg. I tillegg lærer man seg noe nytt, så det er en definitiv win-win for meg!

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Reddit, diskusjoner på irc og blogger. Private prosjekter eller leking med teknologier og språk er også gode måter å være oppdatert på.

I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?

Noe mer enn andre. Sky var allerede vanlig da jeg var ferdig utdannet og teknologier som LXC eksisterte allerede. Docker bygget på dette gjorde det bare enda mer tilgjengelig. DevOps har endret måten jeg tenker på mer enn måten jeg jobber på, ansvarsfølelse og eierskap står sterkt for meg i slike prosjekter. Når det gjelder maskinlæring er det allerede mye smartere mennesker enn meg som jobber med det (og mange av dem jobber i Sonat!). Jeg venter på at det blir mer tilgjengelig slik at også jeg kan gjøre nytte av det.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Jeg tror at tilgangen på datakraft vil endre måten vi skriver programmer på. Funksjonell programmering, sterkere abstraksjoner og immutability blir enda mer aktuelt i domener hvor ytelse ikke er like viktig som feilfri kode.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Jeg skulle gjerne hatt enda mer kunnskap om språkene Haskell og Rust. Dette er spennende språk. Jeg kunne også tenkt meg å kunne enda mer om alt det spennende som skjer i økosystemet rundt Kubernetes.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Det varier litt. I perioder kan jeg programmere hver dag, mens jeg i andre perioder ikke programmerer noe. Jeg har både private prosjekter og Kubernetes klustere som jeg leker med i tillegg til programmering.

Har du noen (andre) hobbyer?

Styrketrening og til tider dataspill er der det blir mest “Dag-tid”.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Hver dag får jeg være kreativ, nysgjerrig og faglig utfordret. Jeg kan ikke tenke meg en bedre hverdag og jeg gleder meg til hver dag på jobb!

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Til tider kan det bli mye jobbing, men for det meste tror jeg at vi behandles bedre enn mange andre i arbeidslivet og det er jeg takknemlig for.


Føler at du får den lønnen du fortjener?

Ja! Håper andre jeg også mener fortjener denne lønnen får øynene opp for hvor fantastisk fint det er å jobbe i Sonat! Nevnte jeg at det er helt greit om du søker jobb hos oss?

Hva er det beste frynsegodet du får?

Tilgang på et meget kompetent fagmiljø og det beste utstyret for å utføre jobben.