Hero

Bli bedre kjent med Fredrik Smaamo

Publisert 28.05.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine

Jeg beskriver meg ofte som en fullstack utvikler, som helst liker å jobbe med hele stacken i prosjekter. I realiteten blir det ofte mest av enten frontend- eller backendutvikling, men så lenge jeg ikke faller for dypt ned i en av grøftene er jeg fornøyd. Jeg liker å kunne ta på meg de fleste oppgaver, og gjerne ting jeg ikke har jobbet så mye med før. Det får jeg ofte muligheten til i Sonat.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

I det siste har det blitt mye hjemmekontor, og det har fungert veldig fint, men jeg beveger meg nå mer og mer ut i verden igjen. Jeg trives best på kontoret hos kunden, men den siste tiden har nok vist oss alle at en dag eller to med hjemmekontor i uken går veldig fint. Det tror jeg kommer til å fortsette for mange selv etter korona.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Da korona stengte ned Norge jobbet jeg for en kunde som ble særlig hardt rammet og jeg måtte derfor ta en pause derfra. Da er vi heldige i Sonat som har datterselskapet Youwell med flere pågående prosjekter og arbeidsoppgaver å sette fingrene i. Jeg har blant annet laget en “koronakalkulator” for sjøfolk, og jobber nå med en webapplikasjon for et nytt helseforetak. Her går det i .NET Core og React.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Jeg begynte i min første jobb som utvikler i februar i 2014, så har litt over 6 år med erfaring. Jeg begynte som konsulent i 2018, litt over 2 år siden.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Jeg jobbet først i rundt 3 år i et programvarehus. Jeg fikk jobbe med de samme løsningene over tid, det var en veldig god start på karrieren. Etter det jobbet jeg et års tid i et gründerselskap, og fant egentlig ut at jeg likte veldig godt å jobbe et års tid (+/-) med de samme tingene før jeg flyttet litt på meg. Da var det like greit å begynne som konsulent. Jeg var halvannet år i Capgemini, og lærte veldig mye om konsulentlivet og de forskjellige konsulenthusene i byen der. Etter hvert fant jeg ut at Sonat passet best for meg, og har nå slått meg veldig til ro her.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Da jeg søkte meg inn på Dataingeniør-linjen på Høgskolen i Bergen hadde jeg aldri skrevet en linje kode før, så jeg var vel rundt 20 år da jeg begynte å lære det. Jeg var en typisk datainteressert gamer som likte å bygge PC’er, og da hørtes jo Dataingeniør passende ut. Tenker egentlig at jeg hadde flaks som tilfeldigvis fant et yrke som jeg virkelig trives med.

Hva slags utdannelse har du?

Dataingeniør ved Høgskolen i Bergen.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Det er blitt mye utvikling i Microsoft-land (.NET/.NET Core og Azure), og en del forskjellige rammeverk for web.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Jeg fikk nylig en fancy MacBook Pro til jobbruk, min aller første Mac. Jeg tenkte at jeg minst én gang i livet burde prøve “livet på andre siden”. Så langt er jeg fornøyd, men på ingen måte frelst. Synes egentlig opplevelsen på en Mac er ganske lik som på Windows, med unntak av at jeg ikke lenger kan alle keyboard shortcut’ene og føler meg litt som en gammel mann.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Det går for det meste i C# og JavaScript eller TypeScript.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Når jeg jobber med C# og .NET har jeg alltid brukt ReSharper, når jeg ikke har det tilgjengelig blir alt plutselig litt vanskeligere. Ellers er jeg glad i Visual Studio Code, kjapt og greit og fullt av extensions som dekker alle behov.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Jeg liker nok best å for eksempel fikse en gammel bug eller et lite irritasjonsmoment en kunde har hatt i lang tid. Ofte er det så lite som skal til før arbeidshverdagen til brukerne blir så mye bedre, og det er alltid kjekt! Ellers er det jo alltid gøy å kunne være med på et prosjekt fra starten av, å se noe ta form fra ingenting til ferdig produkt.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

I Sonat er vi så heldige å få bruke en betalt dag i måneden på faglig påfyll. Da samles vi alle sammen og lærer noe nytt. Det sosiale aspektet av dagen er også viktig, vi får snakket litt sammen om hva alle driver på med i prosjektene sine.

Ellers lærer jeg best når jeg gjør noe jeg ikke kan fra før, og det får jeg ofte gjort i prosjekter hos kunder, så sånn sett går det litt av seg selv.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Jeg tror mer og mer infrastruktur kommer til å bli skrevet i kode. Alt fra bygging, pakking og deployment av applikasjoner til oppsett av selve skyplattformen og alle ressurser man bruker der. Etter hvert som slike løsninger blir mer brukervennlige for utviklere tror jeg det kommer til å bli mer og mer vanlig. Min erfaring foreløpig er at det er litt knotete og tungt å jobbe med, men potensialet er der absolutt.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

For øyeblikket jobber jeg en del med CSS og styling, og hver gang jeg jobber med CSS skulle jeg ønske jeg var bedre på CSS. Drømmen er at jeg og CSS en dag skal bli venner.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Svært lite. Jeg har noen idéer jeg lenge har tenkt at jeg skal sette til livs, men det blir fort med tanken.

Har du noen (andre) hobbyer?

Jeg begynte nylig med klatring og buldring, så nå venter jeg på at sentrene skal åpne opp igjen så jeg endelig får brukt alt det dyre utstyret jeg har liggende.

Ellers er jeg en ivrig motorsykkelentusiast, jeg elsker å ta meg en kjøretur når været er sånn noen lunde. Jeg slapper aldri mer av enn på motorsykkeltur med podcast på øret. Min samboer har også nylig fått seg både sertifikat og motorsykkel, så det blir mange turer rundt omkring på vestlandet.

Føler at du får den lønnen du fortjener?

Absolutt.

Hva er det beste frynsegodet du får?

Fagdagene er helt supre, og noe jeg ofte tenker at andre selskaper skulle ønske de også hadde. Ellers har vi en sosial kalender med 4 faste årlige arrangement med følge som alltid er like gøy.

Ting som faktureringsgrad er også veldig fritt her. Vi kan jobbe litt mer eller litt mindre en måned, ta en langhelg om man vil det, uten at noen reagerer på det. Så lenge kunden er happy er alt OK.

Hvor søker du hjelp når du trenger det?

Det er alltid god hjelp å få i Sonat sin Slack!

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad