Hero

Bli bedre kjent med Helge Skjellevik

Publisert 21.12.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

Som konsulent i Sonat er jeg utleid på oppdrag til kunder og gjør det de måtte ønske. Har fått jobbe med mye forskjellig, både som front-, og backend-utvikler. For tiden er det KS og offentlig sektor jeg bryner meg på.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Frem til i år har det alltid vært kontorarbeid hos kunde. Men som de fleste andre har jeg måtte gå over til korona-kontor. Det må kunne sies å være spesielt å starte i nytt oppdrag hos KS, og først få møte de nye kollegaene ansikt-til-ansikt i femte måned. Men med slack og videomøter har det stort sett gått greit.

Ellers har hjemmekontor gått hardt ut over møblementet. Har akkurat gått til innkjøp av årets andre kontorstol – håper den varer lengre enn den første.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Har stort sett jobbet innen bank, finans og forsikring, så det var kjekt å prøve noe nytt i offentlig sektor. Nyttårsforsettet får være å lære navnet på alle landets kommuner før året er omme.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Jeg startet i DNB i 2005, så det blir vel 15 år. Tiden går fryktelig fort.

Har du jobbet på samme sted hele tiden?

Ble værende i DNB i 8 år før jeg byttet beite og meldte overgang til Sonat. Her har jeg tilbrakt mesteparten av konsulentkarrieren hos Nordea Liv.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg og mine to søstre fikk en C64 i julegave når jeg var 7 år. Det ble fort min C64, og jeg eksperimenterte en del med den – selv om det nok ble mest spilling. Seriøs programmering startet jeg først med på Universitet.

Hva slags utdannelse har du?

Master i Informatikk, med spesialisering på algoritmer.

Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Selv om jeg har vært borti .NET, er jeg nok helt klart mest komfortabel med Java. Kubernetes har erstattet gamle Websphere 5 som preferert kjøremiljø.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Har gått over til å bruke Mac som utviklermaskin etter mange år på Windows. Det har vært en fin overgang.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Vokst opp med Java, men nå er det mest Kotlin det går i.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Penn og papir. Det er noe eget med å få samlet tankene når man må skrive de ned på den måten. Et whiteboard har lenge stått på ønskelisten til nissen, men jeg har tydeligvis ikke vært snill nok. Kanskje i år? Ellers tenker jeg aller best når jeg beveger på beina, så man kan ofte finne meg gående i sirkel i stuen i dyp konsentrasjon – det fungerer bra for meg.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Nyutviklingsoppdrag der man har påvirkningskraft og mulighet til å forme produktet underveis i et bra team er nok det kjekkeste. Da får man ofte et produkt man kan være stolt av.

Men problemløsning er også gøy, der man må grave dypt for å finne rotårsaken til problemet. Når man da først knekker koden får man en skikkelig mestringsfølelse.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Det blir mye lesing, både av bøker og blogger. Prøver også å ta et kurs på Coursera i året. Ellers er selvsagt fagdagene i Sonat en ypperlig anledning til å lære noe nytt og mange forskjellige tema.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Det blir spennende å se hvordan hverdagen fremover blir mtp samarbeid fra hjemmekontor. Jeg vil tilbake på kontor, men kanskje ikke hver eneste dag.

Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Maskinlæring har jeg fått en grunnleggende forståelse for gjennom fagdager og kurs. Synes det er fascinerende, og håper å kunne sette meg mer inn i det fremover.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Går i rykk og napp. For øyeblikket er det ikke mange timer i uken jeg har tilgjengelig til egentid, så da er det gjerne feriene som går med til slikt. Spesielt mot slutten av en lang sommerferie.

Har du noen (andre) hobbyer?

Er/var en ivrig tennisspiller. Hadde akkurat kommet tilbake til banen etter en ufrivillig pause på et år grunnet skulderoperasjon. Så kom korona, så da har det blitt lite spilling i år også. Ellers er søndagskveldene på høsten forbeholdt NFL, og har vært det siden jeg oppdaget amerikansk fotball helt tilbake i 2003.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Jeg liker å lære nye ting. Heldigvis har ikke den lysten gitt seg enda. Og da passer jo utviklerjobben ypperlig.

Ellers er det jo kjekt å lage noe som folk bruker. Det beste er når man har engasjerte brukere som kan gi konstruktive tilbakemeldinger, og der man faktisk får anledning til å jobbe med tilbakemeldingene for å lage et bedre produkt.

Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Kommer ikke unna arbeidspresset når deadline nærmer seg. Her har man selvsagt påvirkningskraft selv, men man har jo alltid lyst å levere så mye som mulig.

Føler at du får den lønnen du fortjener?

Absolutt.

Hva er det beste frynsegodet du får?

Friheten til å jobbe når man vil. Så lenge man leverer de timene man skal, er det sjeldent mas om 8-16. Har ellers aldri opplevd problemer med å ta ut ferie når jeg ønsker det.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad