Bli bedre kjent med Kristoffer Lund

Publisert 17.12.2019

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste??

Jeg er nå i avslutningsfasen av et prosjekt hos SSB, som ønsket å få en strenge stuktur rundt designet på deres nettsider. De har mange forskjellige utviklere innom sine systemer, og det resulterer som oftest til at alle legger inn sitt eget personlige preg i designet. Dette skaper et uryddig helhetsinntrykk, da man ofte ser at en utviklers tolkning av et design ikke er helt den samme som hva designeren hadde tenkt.

Jeg har jobbet mye med fremstilling av data – blant annet for Equinor som ønsket målinger fra brønner satt opp i grafer, og Rolls Royce som ønsket å vise live målinger fra sensorer i motorer. Jeg har brukt Highcharts til å gjøre en del av dette, men fikk etterhvert veldig sansen for D3.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Mitt første reelle oppdrag var som en del av bachelor-prosjektet jeg gjorde på Universitetet i Agder i 2016. Der laget vi et turneringssystem for en uteplass som hadde shuffleboard, og ønsket å organisere dette bedre. Applikasjonen styrtes fra en iPad, og resultatene ble vist på storskjermer rundt i lokalet.

Siden den gang har jeg jobbet tre år i Bergen, før jeg i år flyttet til Oslo.

Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Jeg er veldig glad i å implementere moderne design, og å jobbe tett på designere for å kunne lage en best mulig løsning for kunden. Jeg synes webdesign i Norge kanskje har gått seg litt fast i sine trygge og faste rammer, så jeg blir veldig glad når jeg får lov til å jobbe med designere som tør å prøve ut nye løsninger, og som utfordrer meg på hva jeg kan få til ved bruk av dagens teknologi.

Jeg er også veldig glad i å starte opp nye prosjekter. Å starte et prosjekt og å få opp en MVP så fort som mulig har ofte vært min oppgave. Da kan man være med å påvirke hvilke teknologier som skal brukes, og man føler et større eierskap over produktet. Jeg føler også jeg får mye mer ut av dagen min når jeg får produsert masse synlige endringer veldig raskt, i motsetning til når man skal ferdigstille ting og man bruker tid på å rette opp småfeil og på å gjøre optimalisering.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Javascript blir fort essensielt når man jobber med Frontend. Jeg har mest erfaring med å bruke React som rammeverk, men liker også følge med på de andre store aktørene. HTML og CSS er jo en selvfølge. Jeg har også brukt en del Python, og før jeg bestemte meg for at det kun var frontend jeg ville jobbe med så prøvde jeg meg litt på forskjellige språk som C#, SQL osv.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Jeg leser som regel over alle oppdateringer som kommer ut, og jeg prøver også å få med meg de bibliotekene jeg bruker mest. Jeg henger mye på reddit, og liker spesielt å lese på r/javascript. I ny og ne er jeg inne og leser på kode24 sin nettavis, da jeg syntes de gjør en god jobb både ved å dekke mange fagområder, og ved å finne temaer som er veldig relevante, selvom de kanskje ikke er direkte fagrelaterte.

Jeg er også veldig tilhenger av konferanser som læringsplatform. Jeg har flere ganger dratt på Full Stack Fest i Barcelona, som er en konferanse som tar for seg to dager med backend, to dager frontend, og én dag med workshops. Konferansen er single lane, så man slipper å velge bort noen talks til fordel for andre. Slik har jeg fått innsikt i teknologier jeg aldri ville sjekket ut ellers, men som kan være veldig verdifulle å vite litt om.

Hvor mye programmerer du på fritiden?

Ikke så mye nå lenger. Når jeg er ferdig på jobb vil jeg koble av og gjøre noe helt annet, men hvis jeg har noen gøye hjemmeprosjekter så er det selvfølgelig vanskelig å holde seg unna. Det hender jeg leker meg litt med en Raspberry Pi eller kanskje bare setter opp noen små webapplikasjoner for å teste nye rammeverk.

Hva er det beste frynsegodet du får?

Tidligere har jeg jobbet i et av Norges største IT-selskaper, og kundene har også vært av veldig stor skala. Jeg føler det har vært veldig gjentagende at om man ønsker noe, må man gjennom en hel rekke mellomledere før man kommer til riktig person. Dette har aldri vært noe problem hos Sonat, da vi er en relativt liten gjeng hvor alle kjenner alle, og alle har lik påvirkningskraft i selskapet. Dette har vært en utrolig kul opplevelse!

Det har også vært kult å kunne ha en større påvirkning på hvordan jeg selv vil jobbe. Først og fremst ved at man selv er med på å bestemme hvilket oppdrag man ønsker å ta, men også på grunn av lønnsmodellen, hvor man blir betalt per fakturerte time. Mennesker er ikke maskiner, og det kan komme uforutsette situasjoner som gjør at den vanlige 8-timersdagen være vanskelig å få gjennomført. Da er det greit å kunne bestemme selv hvordan man vil kjøre sitt løp uten at det står en leder som kikker over skulderen din og klager over at du ikke har nådd maks faktureringsgrad.