Bli bedre kjent med Olav Hugaas

Publisert 07.05.2019

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste??

Siden nyttår har jeg vært hos Frende Forsikring. Er på et team som har ansvaret for spesifikke applikasjoner, som saksbehandlingssystemer etc. En del forvaltningsoppgaver og en del nye features. Jobber i hele stacken. Tidene forandrer seg, og aktører i alle bransjer må oppdatere seg, også teknologisk, for å opprettholde og bedre sin markedsposisjon. Frende er intet unntak i så måte, så jeg ser at det blir spennende og morsomme tider her fremover.

Før dette var jeg halvannet år hos Monobank. Mesteparten av tiden der var på et prosjekt for lansering av et kredittkort. Et spennende prosjekt, i og med at kredittkortet var ledsaget av en veldig kul app, MonoPay. Kan sjekke den ut i AppStore. På Monobank jobbet jeg mye med integrasjoner mot eksterne, som Evry, Det Sentral Folkeregisteret, ulike tjenester for scoring og kredittopplysninger, gjeldsregister etc. Videre laget jeg en del nye features i saksbehandlingssystemer. Monobank har “alt” i skyen, så det var en god Azure-skole å gå.


Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Har vært i bransjen siden 2001, mesteparten av tiden som utvikler. Men har også jobbet med prosessmodellering/fasilitering, f.eks en tid i Statoil. Da jeg startet karrieren, var det jo en tøff tid i markedet, så jeg hadde i starten en stund en stilling som innebar systemansvar og infrastruktur også. Men visste at det var utvikler jeg skulle bli, så jeg har kanskje brukt til sammen tre år på andre ting, og resten som utvikler, så en 15 års tid, altså.


Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Systemutvikling, helt klart. Kjekkest å være med på nye prosjekter, så klart, der vi starter med blanke ark og nyeste tech. Jeg liker hele prosessen fra idé til ferdig produkt. Ellers har jeg blitt mer og mer interessert i arkitektur i den siste tiden. Når jeg tenker tilbake på ulike miljøer jeg har vært del av, er det interessant å se hvordan ting noen steder har utviklet seg ved “Evolving architecture”. På Frende har de et godt fungerende arkitektforum der jeg har vært så heldig å få bli med.


Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Hos Frende går det i mest C#. Litt diverse på frontend legacy, men alt nytt blir laget i React. Elm er også tatt i bruk her, så det er det neste jeg vil lære meg. Ellers har jeg også en del erfaring med Java økosystemet. (Java, Scala….) Hos en kunde brukte jeg Angular på front-end. Har også jobbet en god del med programmering på databaser (Oracle PL/SQL og MS Transact SQL) hos kunder som ønsker det på den måten. Liker å jobbe både med front end og back end teknologier, men prøver å unngå dead end.


Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

En av grunnene til at jeg valgte å bli konsulent hos Sonat er at jeg ønsket å sikre en faglig og personlig utvikling for mitt eget vedkommende. Fagdagene hos Sonat er gull verdt i så måte. Videre leser jeg heller en fagartikkel enn en skjønnlitterær bok på sengekanten. Blar i en og annen bok om emner også, men artikler og blogger for det meste. Har også prøvd å få med meg møter på Javabin og NNUG, men i en travel hverdag har det vært vanskelig å få tid til alt. Det å få jobbe med spennende, relevante og fremtidsrettede prosjekter er jo det mest utviklende av alt. Da må du jo henge i stroppen, og lære deg nye ting hele tiden. Slik liker jeg det.


Hvor mye programmerer du på fritiden?

Tidligere hadde jeg gjerne sideprosjekter og satt til langt på natt, men i de siste årene har det meste av fritiden gått med til musikkprosjekter, siden jeg også er utdannet musiker i tillegg til informatikkutdannelsen. Nå for tiden blir det med testprosjekter etc i forbindelse med ting jeg vil sjekke ut.


Hva er det beste frynsegodet du får?

Dunjakker, duppeditter til jul, turer og fester er kjekt, men ikke avgjørende for meg. Men jeg føler jeg er priviligert som får jobbe i en spennende og utviklende bransje i et utrolig kompetent miljø som Sonat community er. Før jeg begynte i Sonat, kjente jeg jo til direktør og flere ansatte, så jeg visste vel en del om hva jeg gikk til. Kan jo godt si det slik at når jeg går til middag på en Sonat-samling eller tur, er jeg uansett alltid heldig med bordplasseringen, noe annet er ikke mulig. Kjekke, flinke og oppegående folk alle sammen.