Hero

Bli bedre kjent med Stian Almås

Publisert 06.02.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Kan du kort beskrive stillingen og oppgavene dine?

I dag sitter jeg hos DNB Markets der jeg er utvikler i et team som jobber med valuta, renter og råvarer.

Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Jeg jobber stort sett bare ute hos kunden. Jeg har hatt noen dager med hjemmekontor, men ikke jobbet en eneste dag på Sonat-kontoret.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Det siste prosjektet jeg fullførte handlet om å la valutameglere lettere styre marginer på valutakurser, for å unngå manuelle feil og sikre lik margin i alle kjøpskanaler. Her lagde jeg en verdikjede med en VBA-snutt som sendte data fra et Excel-regneark til en backend i Spring Boot, som håndterte synkronisering av verdier mot handelssystemet i London.

I dag holder vi på å fase ut en gammel nyhetsløsning. Det innebærer at jeg lager noen nye React-komponenter som må integreres inn i en eksisterende Dojo-applikasjon.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Jeg var på intervju for min første heltids utvikler-jobb 11. september 2001. Jeg har jobbet siden, noe som betyr at jeg snart har 19 års erfaring.



Har du jobbet på samme sted hele tiden?

I min fartstid i Sonat har jeg faktisk vært på DNB hele tiden. Jeg har gjort veldig mye gøy på banksiden av DNB og for 1,5 år siden hoppet jeg over på Markets for å se hvordan ting fungerer der.



Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Jeg er en gammel nerd som fikk meg en Commodore 64 som 13-åring. Ute på bygda der jeg vokste opp var det ikke så utbredt piratkopiering av spill så jeg måtte underholde meg med å programmere selv. Det jeg husker best er at jeg lagde et program for å trene tyske gloser. Det var full suksess og ga en sterk Meget i tysk.



Hva slags utdannelse har du?

Jeg har en sivilingeniørgrad i Datateknikk fra NTNU. Jeg er faktisk så gammel at jeg var i siste kullet som startet på NTH i 1995, før det ble NTNU i 1996.



Hvilke plattformer utvikler du vanligvis for?

Her går det i Java-plattform og Javascript.



Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Jeg er faktisk ganske agnostisk på det. Windows bruker vi på jobb, og det er helt greit. Jeg synes filsystemet er tregt og jeg savners skikkelig *nix-kommandolinje, men man venner seg til det. 🙂

Hjemme er det MacOS det går i og det er en veldig behagelig unix. Men det er alltid noe som irriterer der også som tastatur og at det ikke er mulig å gjøre ctrl-tab mellom vinduer.



Hvilke programmeringsspråk benytter du?

I dag er det 95% JavaScript og Java. Jeg bruker også litt Kotlin i Gradle-bygg.



Hva er favorittspråket og hvorfor?

Jeg har ikke noen klar favoritt. Java er det språket jeg kjenner best og er mest produktiv med. Men det har på mange måter stivnet og føles datert. Kotlin og Go, for eksempel, virker mye friskere og sprekere, men jeg kjenner de ikke godt nok til å heie skikkelig på de.



Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

Det første er helt klart IntelliJ fra JetBrains. Det er den beste IDE’en for Java og JavaScript og egentlig alt annet som bruker tekst som medium. Jeg har brukt den i årevis og trenger ikke lenger tenke for å gjøre operasjoner med snarveier. Nummer to må være et bra CLI. I dag bruker jeg cygwin som er det jeg har tilgang til. 🙂



Hva slags oppgaver liker du best å jobbe med?

Det viktigste er egentlig variasjon. Jeg har jobbet en god del backend, der problemstillingene som regel er rent tekniske. I dag jobber jeg mer med frontend. Det trigger den gamle barnslige gleden med å få ting til å skje på skjermen som jeg hadde med C64. Det er også gøy at verktøyene har blitt så bra at det er mulig å lage GUI som faktisk er brukervennlig.



Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

Til daglig er det blogger i Feedly og noen nyhetsbrev som holder meg oppdatert. I tillegg har vi fagdagene våre som gir faglige smakebiter.



I hvilken grad har metoder og teknologier som DevOps, maskinlæring, nettsky og konteinere endret måten du jobber på?

I skrivende stund er det DevOps-tankegangen som har hatt mest innflytelse på min arbeidshverdag. I IT Markets har vi reorganisert i vertikale team i et DevOps-initiativ i DNB. Nettsky og konteinere er på trappene og noe det blir veldig spennende å være med på.



Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

Nei. 🙂 Jeg høres ut som en grinete, gammel gubbe når jeg sier det, men jeg ser ikke noe akkurat nå som vil utgjøre veldig stor forskjell.



Hvilke teknologier eller fagområder skulle du gjerne kunnet mer om?

Som konsulent skulle jeg gjerne jobbet mer med nettskyløsninger. Det kommer til å bli standarden framover. Nettsikkerhet er noe jeg kunne tenkt meg å sette meg mer inn i.



Deltar du jevnlig på konferanser? I så fall, hvilken er den viktigste for deg?

Nei, jeg har ikke gjort det.



Hvilket forhold har du til innebygd personvern?

Jeg har jobbet i bankbransjen og der har personvern vært veldig viktig i alle år jeg har vært der. Med GDPR og retten til sletting har personvern kommet enda mer på dagsorden og det brukes ganske mye ressurser internt i DNB på dette. Det kjøres holdningskampanjer og intern kursing for å sørge for at personvernet ivaretas. Som utviklere må vi forholde oss til dette hver dag.



Bidrar du, enten i jobben eller på fritiden, til noe åpen kildekode-prosjekt – i så fall, hvilke(t)?

Nei.



Hvor mye programmerer du på fritiden?

Ikke mye. Stort sett er det små kode-snutter for å teste ut nye teknologier jeg leser om.



Har du noen (andre) hobbyer?

Mesteparten av fritiden brukes på familien. Jeg har to gutter som spiller fotball og trenger å kjøres på kamper. Kona og jeg løper også en del og vi liker å kombinere marathonløp med storbyferie i utlandet.



Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

Det er gleden ved å skape noe ut av ingenting. Jeg lager ingenting fysisk som man kan ta og føle på, men likevel kan det skape verdier.



Opplever du at jobben som utvikler har noen negative sider?

Egentlig ikke. Det kan være arbeidspress innimellom men det har egentlig ikke noe med det å være utvikler å gjøre.



Føler at du får den lønnen du fortjener?

Ja.



Hva er det beste frynsegodet du får?

Litt vanskelig å velge, men det må være den årlige familieturen til Myrkdalen. Barna elsker den turen og snakker om å dra opp til hotellet “vårt” i månedsvis hver vinter.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Kjartan Storli
Oslo
Karl Johans gate 13
0154
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment