Hero

Bli bedre kjent med Thomas Nøkling

Publisert 11.06.2020

Det viktigste for oss er folkene våre. I "Bli bedre kjent" gir vi deg et innblikk i vår lidenskap for faget vårt, vår hverdag og hvorfor vi trives så godt sammen i Sonat.


Hvor jobber du mest, på kontoret, på hjemmekontoret eller ute hos kunder?

Grunnet pandemien, så har det vært utelukkende hjemmekontor for min del siden midten av mars.

Men normalen har vært å sitte på kontor hos kunden, og selv om det av og til er godt med hjemmekontor – Så foretrekker jeg å sitte på kontoret sammen med andre.

Kan du fortelle litt om prosjektet/prosjektene du har jobbet med i det siste?

Jeg er akkurat ferdig i et 3,5 års langt oppdrag hos EVRY.

Der har jeg jobbet med å utvikle den nye betalingsløsningen deres.

Det har vært utrolig lærerikt og spennende å få være en del av et såpass samfunnskritisk system som det.

Jeg har også nylig begynt i oppdrag hos Universitetet i Bergen, der jeg skal gjøre integrasjonsarbeid mot eksterne systemer.

Hvor lenge har du jobbet som utvikler?

Jeg har jobbet som utvikler siden 2005.

Hvor gammel var du da du først begynte å lære deg programmering?

Som 10 år gammel gutt i 1991, så fikk vi MS-DOS 5.0 hjemme, og etter å ha lest manualen på sengekanten i noen dager,

tok det ikke lange tiden før jeg var i gang med å lage batch scripts. Dette førte meg videre til QBasic, og interessen for programmering var født.

Det var først på høyskolenivå at jeg begynte med objektorientert programmering.

Hvilken pc-plattform/OS foretrekker du selv å bruke?

Til utvikling foretrekker jeg Linux, mens gaming-PC’en hjemme kjører Windows.

Hvilke programmeringsspråk benytter du?

Hovedsakelig Java, men har også vært borti .NET, C++, Python og Kotlin for å nevne noen.

Hvilke to verktøy greier du deg ikke uten, og hvorfor?

I åpne landskap er headsett uvurderlig, og da helst av den støykansellerende typen. Utenom det, står IntelliJ høyt på listen.

Hvordan sørger du for å holde deg faglig oppdatert?

I Sonat blir det lagt til rette for faglig utvikling på flere måter. Vi har fagdager en gang i måneden som er en ypperlig måte å sette seg inn i ny teknologi, samt å møte sine kolleger og være litt sosial samtidig.

Vi har også mulighet til å dra på kurs og konferanser, og utenom dette blir det jo også en del programmering og gøy på fritiden.

Ser du noen trender framover som virkelig vil forandre hverdagen til utviklere?

På et generelt grunnlag tror jeg at programmering kommer til å bli en større del av vår hverdag enn hva vi har vært vant med før.

Jeg ser allerede at programmering tas inn i skolen på et tidlig tidspunkt for at barn skal få en forståelse for denne tankegangen. Med krav til digitalisering og effektivisering, så blir nok utvikling noe som kommer til å være en del av mange flere jobber enn hva vi i dag oppfatter som typisk utviklerjobber.

Jeg tror da at vi som jobber spesifikt med utvikling, og ikke bare har det som en liten del av vår jobb – Vil møte krav til spesialisering og ekspertise på et høyere nivå enn hva vi ser allerede i dag.

Hvilket forhold har du til innebygd personvern?

Innebygd personvern er ikke bare et sentralt krav, men også noe jeg har inntrykk av at mange ikke helt forstår.

I et samfunn der både aktiv og passiv overvåking blir en større realitet for hver dag som går – Så er det mange som tar sin rett til personvern for gitt.

Jeg hører ofte “Jeg har ingenting å skjule”-argumentet, hvorpå jeg pleier å si “Gi meg tilgang til Google-kontoen din i 5 minutter, så skal vi se om du har rett!”. Det er ingen enda som har gitt meg tilgang.

Men spøk til side – Jeg synes det argumentet er dårlig. Personvernet ditt skal ikke krenkes, uavhengig om du har noe å skjule eller ikke.

Har du noen (andre) hobbyer?

Hele livet mitt har jeg alltid hatt mange hobbyer. Alt fra dykking og karate, til musikkproduksjon, fotball, seiling og ølbrygging.

Musikkproduksjonen holdt på å bli en karriere rett før jeg startet å jobbe som utvikler. Da hadde jeg flere utgivelser på internasjonale plateselskap, og sangene mine ble spilt av Armin Van Buuren, Above & Beyond, Paul Van Dyk, Tiesto og Markus Schulz for å nevne noen.

Jeg produserer fortsatt litt, men kun på rent hobbynivå i dag.

Ølbrygging er en av hobbyene som tar opp mest tid (og penger).

Denne hobbyen har den fine bivirkningen at det er veldig lett å integrere alle slags “dippedutter” og tekniske løsninger inn i bryggeprosessen. Dette medfører programmering av sensorer og kjøleskap, mindre plass i huset og 100% økt risiko for ølmage.

Ellers blir det mye gaming, og så spiller jeg Dungeons & Dragons med noen venner ca. en gang i uken.

Hva gleder du deg mest over ved å jobbe som utvikler?

At det alltid er nye problemer å løse, og ingen dag er rutine – Til tross for det bildet mange har av en typisk kontorjobb.

Ved å være utvikler, så får man jobbe med logikkbasert kreativitet. Dagens oksymoron der altså.

Hva er det beste frynsegodet du får?

For meg er nok det aller beste frynsegodet den tilliten man får som ansatt i Sonat. Jeg har alltid det utstyret jeg trenger og jeg har mulighet til å være fleksibel mtp. arbeidstid – Noe som er ekstra mye verdt når man har egen familie.

Men frynsegoder er det mange av. Hyggelige kolleger med høy faglig kompetanse er ett eksempel, og fagdagene vi har er enda et godt eksempel.

Sonat er også veldig flink til å inkludere partnere og barn i sosiale arrangementer, og den årlige turen til Myrkdalen er alltid noe mine barn gleder seg til.

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi