Hero

The power of Homelab

Av Fredrick Myrvoll

Som Cloud Engineer / DevOps utvikler jobber man med masse forskjellige teknologier og teknikker, hvor landskapet endres i et enormt tempo[1]. For å henge med i utviklingen, må man følge med og forsøke ut nye løsninger i et miljø som ikke påvirker andre.

Til eksperimentering kan en homelab være et verdifullt verktøy for personlig videreutvikling med teknologier som man ikke for prøvd ut eller implementert på prosjekter med det første.

En homelab er et personlig lab-miljø som settes opp hjemme. Man kan velge å benytte fysisk maskinvare, som et rack med flere servere eller noen Raspberry Pis. Man kan benytte virtualisering med f.eks. Vagrant[2] på en maskin, som kan spinne opp flere virtuelle Kubernetes noder og provisjonere de med Ansible. Eller man kan kjøre det hos en sky-leverandør hvis man ikke vil investere i maskinvare.

Tanken er å ha et personlig miljø kjørende ett sted, slik at man kan enkelt hoppe inn for å prøve ut noe. Det viktigste er å finne en løsning som passer for deg og det du vil fokusere på.

En av de store fordelene med en homelab, er at den gir deg muligheten til å øve og eksperimentere med forskjellige devops-verktøy og teknikker i et trygt og kontrollert miljø. Dette er nyttig for å bygge videre på DevOps kunnskapen, hvor jeg selv har i det siste prøvd ut composite resources i Crossplane[3] for å lage en self-service løsning basert på Kubernetes ressurser.

En annen fordel med en homelab er at man kan benytte den for å eksperimentere med forskjellige konfigurasjoner og oppsett. Dette kan være spesielt nyttig for å lære videre om nettverk og lagring i Kubernetes, hvor man kan prøve ut f.eks. BGP og service-mesh som Istio i mTLS. for å så lære seg å feilsøke nettverket for å få et fungerende oppsett.

Oppsettet av min homelab ligger tilgjengelig på Github https://github.com/frealmyr/homelab

[1] https://landscape.cncf.io/

[2] https://www.vagrantup.com/

[3] https://docs.crossplane.io/v1.10/concepts/composition/

Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad
Trondheim
Olav Tryggvasons gt. 40
7011
Kontaktperson
Nadeem Qureshi
Environment