Hero

Vår første fagdag på Rebel i Oslo!

Publisert 19.09.2021

Tommy og Hadrien forklarer hva datastrukturer er, hvorfor det er verdt å lære, hvilke emner de underviste på fagdagen og hvilke verdi dette har for Sonats konsulenter.

Hva er datastrukturer?

En datastruktur organiserer informasjon i datamaskinens minne. En analogi til biblioteker og bøker er passende. Bøkene i et bibliotek er først kategorisert etter emne, og deretter sortert etter forfatterens etternavn. Når bøkene er sortert alfabetisk, trenger man ikke å sjekke om hver eneste bok er den man leter etter. For å finne frem i selve boka, kan man enten bruke innholdsfortegnelsen eller stikkordregisteret.

Alt dette er lure måter å organisere informasjon på, slik at vi raskere kan finne frem. På samme måte er datastrukturer lure måter å organiserer data på i et program. Sortering brukes eksempelvis når du logger inn på Facebook. Brukernavnene er sortert, slik at Facebook slipper å sjekke brukernavnet ditt mot nesten tre milliarder andre brukere.

Hvorfor lære mer om datastrukturer?

Som IT-konsulent er det ikke hver dag at man tenker nøye over datastrukturerer. For vanlige, dagligdagse gjøremål er grunnleggende datastrukturer ofte mer enn godt nok. Men når programmet går treigt, problemet er eksotisk eller abstraksjonen er feil - da er valg av datastruktur veldig viktig. Dette er grunnen til at dataingeniører og informatikkstudenter har ett eller flere fag som omhandler datastrukturer. Hadrien har interesse for IoT og embedded, mens Tommy jobber med data science - begge har dratt stor nytte av sin kunnskap om datastrukturer.

Hvordan gikk fagdagen?

På fagdagen repeterte vi først “big O”-notasjon, som er en metode for å analysert effektiviteten til datastrukturer og algoritmer. Deretter snakket vi om stacks, queues, hash maps, double-ended queues, heaps, binære søketrær, k-d trær og union-find. Vi gjorde praktiske oppgaver og diskuterte hvordan vi bruker datastrukturer til daglig i våre oppdrag.

Hvilken verdi har dette for oss om konsulenter?

Vi har konsulenter som jobber med mye forskjellig. Datastrukturer er ikke alltid like viktig, men om man står fast ute i oppdrag er det godt å vite at vi har folk i Sonat som sitter på kompetansen. Valg av god datastruktur kan få programmer til å kjøre tusenvis av ganger raskere. Som med mye annet innenfor IT er også datastrukturer noe som endrer seg. Linked lists ble oppfunnet i 1955, k-d trær i 1975 og fenwick trær i 1989. Fremtidens mest effektive datastrukturer er kanskje ikke funnet opp enda.


Bergen
C. Sundts gate 17-19
5004
Kontaktperson
Jonny Klemetsen
Oslo
Universitetsgata 2
0164
Kontaktperson
Haakon Skramstad